Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ

 

Οι ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί ορίζονται από το Πρόγραμμα Σπουδών Φυσικής Αγωγής ως ένα από τα μέσα για την επίτευξη του σκοπού της διδασκαλίας του μαθήματος και των γενικών διδακτικών στόχων, οι οποίοι αναφέρονται στο σωματικό(ψυχοκινητικό) ,το συναισθηματικό και  το γνωστικό τομέα.

Η μουσικοκινητική αγωγή είναι μια ολοκληρωμένη αγωγή που απευθύνεται στο παιδί θεωρώντας αυτό ως ένα σύνολο σωματικό, πνευματικό, ψυχικό. Επιστρατεύει το σώμα (με την κίνηση και με την όξυνση των αισθήσεων), το πνεύμα (μεταδίδοντας γνώσεις που αφορούν τη μουσική, το λόγο, το χώρο, το χρόνο) και την ψυχή (φέροντας το παιδί σε επαφή με αισθητικές μορφές).

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω δεδομένα γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η μουσικοκινητική αγωγή είναι ένας δρόμος, που οδηγεί στην επίτευξη του σκοπού και των στόχων της διδασκαλίας των παραδοσιακών χορών.

Πώς ακολουθούμε όμως αυτό το δρόμο; Η θεματολογία που περιλαμβάνεται στο κεφάλαιο Δ’ του αναλυτικού προγράμματος ειδικοτήτων είναι ένα πολύτιμο εγχειρίδιο για τον εκπαιδευτικό, ώστε να οδηγήσει τους μαθητές σε μία βιωματική και δημιουργική διαδρομή, στην οποία η βασική γλώσσα επικοινωνίας οφείλει να είναι η γλώσσα των παιδιών, το παιχνίδι.

 

            Μουσικοκινητικά παιχνίδια με στόχο την εκμάθηση των βασικών ελληνικών χορευτικών σχημάτων, βηματισμών και λαβών

Σε όλα τα παραπάνω παιχνίδια μπορεί να ζητηθεί η αλλαγή στον τρόπο εκτέλεσης του βηματισμού ή της χορευτικής κίνησης (π.χ. στις μύτες-στις φτέρνες, βαριά-ανάλαφρα, κουτσά-πηδηχτά, αργά-γρήγορα, λυγισμένα-τεντωμένα πόδια) καθώς και η κίνηση προς διάφορες κατευθύνσεις μέσα στο χώρο (π.χ. ο κύκλος να γίνει σαλίγκαρος, να ανοίξει ή να κλείσει, η ευθεία να κινηθεί μπρος-πίσω ή να αλλάξει μέτωπο, τα ζεύγη να απομακρυνθούν ή να κινηθούν κυκλικά, ατομικές στροφές) με στόχο την εξοικείωση των μαθητών με τους βασικούς ρυθμικούς χορευτικούς βηματισμούς και τις αλλαγές των χορευτικών σχημάτων στο χώρο.

Για την εκμάθηση των βασικών λαβών, για την οποία έχει ήδη γίνει μια προετοιμασία μέσα από την επιλογή των τραγουδιών για τα παραπάνω μουσικοκινητικά παιχνίδια ( το καθένα έχει διαφορετική λαβή), επινοούμε μικρά τραγουδάκια δίνοντας έμφαση στην ονομασία των λαβών και στην τοποθέτηση του αριστερού χεριού πάντα πάνω ή μπροστά από το δεξί( π.χ. Πιανόμαστε σταυρωτά, το αριστερό από μπροστά. ή Τα χέρια πάνε πάνω, το αριστερό μου το φιλάς, το δεξί σου το φιλάω).

 

Διδασκαλία του παραδοσιακού χορού της Κέρκυρας «Φουρλάνα» :

 

Ο συγκεκριμένος χορός επιλέχτηκε επειδή είναι άγνωστος στους εκπαιδευτικούς αλλά πολύ ζωντανός και «διασκεδαστικός» και επειδή προσφέρεται για διαθεματική διδασκαλία, καθώς αποδεικνύει την επίδραση των ιστορικών γεγονότων στη διαμόρφωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, μέσα από το συγκερασμό των αναγεννησιακών – ενετικών μουσικών στοιχείων και της παραδοσιακής κερκυραϊκής μουσικής. Το όνομά του το οφείλει στην πόλη Φίερλι της Ιταλίας. Αποτελείται από δύο μουσικά μέρη. Ο ρυθμός του είναι 2/4. Διάρκεια διδασκαλίας: 2 διδ. ώρες

     

Εισαγωγή:

 

 

Α΄;  Μέρος:

 

 

Β΄ Μέρος:

 

 

 

 

ΤΕΡΖΗΤΑΝΟΥ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ

Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων

Και Καλλιτεχνικών Αγώνων

Δ/νσης Π.Ε. Αν. Θεσ/νίκης