27ο Πιλοτικό Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο ΑΘΗΝΩΝ «ΠΟΛΥΜΝΙΑ»

Διευθύντρια: Ελένη Γκόγκου

 

Ιστορικό του σχολείου:

Το σχολείο μας είναι το 27ο Πιλοτικό Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο. Ιδρύθηκε το 1929-1930. Βρίσκεται στην πολύ πυκνοκατοικημένη περιοχή της Κυψέλης, στην Αθήνα. Συστεγάζεται με το 30ο Πιλοτικό Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο, αλλά και με τρία νηπιαγωγεία εκ των οποίων το ένα ολοήμερο. Στεγαζόμαστε σε ένα κτίριο του 1969, το οποίο δε χτίστηκε για να λειτουργήσει ως Ολοήμερο. Για το λόγο αυτό έγιναν κάποιες μετατροπές στους χώρους του, αφού επιλέχθηκε να λειτουργήσει ως πιλοτικό ολοήμερο, ώστε να εξοικονομηθούν χώροι για τη διδασκαλία των νέων γνωστικών αντικειμένων.

 

Ιστορικό του σχολείου ως πιλοτικό ολοήμερο:

Ενταχθήκαμε τελευταίοι πρόγραμμα, δηλαδή τον Ιούλιο του 1999. Όμως οι δάσκαλοι δέχθηκαν το πρόγραμμα με ενθουσιασμό καθώς και η πλειοψηφία των γονέων και όχι μόνο οι εργαζόμενοι. Από το σχολικό έτος 1999-2000, υπάρχει μεγάλη ζήτηση από τους γονείς για να φοιτήσουν τα παιδιά τους στο σχολείο μας, λόγω της θετικής επίδρασης που έχουν τα πιλοτικά ολοήμερα δημοτικά σχολεία με τα προγράμματα που εφαρμόζουν, αλλά και γιατί το ωράριο λειτουργίας μας, εξυπηρετεί τους εργαζόμενους γονείς. Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι οι πολλοί μαθητές ανά τμήμα και οι ανεπαρκείς χώροι.

 

Δυναμικότητα: Ο αριθμός των μαθητών μας κάθε χρόνο αυξάνεται και το ποσοστό των αλλοδαπών μαθητών κυμαίνεται στο 35%.

 

Νέα Γνωστικά Αντικείμενα:

Τα νέα γνωστικά αντικείμενα που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα του σχολείου μας στα τρία χρόνια λειτουργίας του ως πιλοτικό ολοήμερο σχολείο είναι: η λογοτεχνία,  το παραμύθι, η μουσικοκινητική αγωγή, η αγωγή υγείας, οι ελληνικοί χοροί και η πληροφορική.

 

Δραστηριότητες:

·              Στα πλαίσια της ώρας της Λογοτεχνίας και σε συνδυασμό με το μάθημα της Ελληνικής Γλώσσας, μαθητές της Ε΄ τάξης ασχολήθηκαν με την ποίηση του Σεφέρη, ενώ μαθητές της Γ΄ τάξης με το έργο του Βενέζη.

·              Στην ώρα του Παραμυθιού οι μαθητές της Α΄ τάξης, άκουσαν, διηγήθηκαν, έπαιξαν και το έφτιαξαν σε βιβλίο για τον καθένα τους.

·              Οι μήνες, οι σχετικές με αυτούς παροιμίες, τα έθιμα και οι παραδόσεις απασχολούν τους μαθητές της Β΄ τάξης φέτος, στα πλαίσια της γνωριμίας τους με τη  λαϊκή μας παράδοση . Δύο όμορφα βιβλιαράκια με παραδοσιακές συνταγές, που συγκέντρωσαν, που συγκέντρωσαν οι ίδιοι οι μαθητές κοσμούν τη βιβλιοθήκη της τάξης τους.

·              Την ενασχόληση των μαθητών με την παράδοση συμπληρώνει ο γυμναστής μας με τους τόσους παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς που τους διδάσκει.

·              Μαθητές μας ασχολήθηκαν με τη γέννηση του θεάτρου, της δραματικής ποίησης  και της κωμωδίας, με το έργο των μεγάλων τραγικών και τα ψηλά τους νοήματα. Παρακολούθησαν σε βίντεο την παράσταση «Αντιγόνη», του Εθνικού Θεάτρου και τέλος συμμετείχαν οι ίδιοι στην παράσταση «Όρνιθες» που παρουσίασαν στο τέλος της σχολικής χρονιάς.

·              Αποχαιρέτησαν τη δραχμή και καλωσόρισαν το Ευρώ. Ασχολήθηκαν με την ιστορία των ελληνικών νομισμάτων από την εμφάνισή τους μέχρι σήμερα στις διάφορες περιόδους της ιστορίας μας. Τέλος επισκέφθηκαν το Νομισματικό Μουσείο Αθηνών. Εντυπωσιάστηκαν από τις παραστάσεις των νομισμάτων, τις πληροφορίες που μας δίνουν για το εμπόριο και την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και την τέχνη και τον πολιτισμό γενικότερα, της ιστορικής περιόδου κατά την οποία εκδόθηκαν.

·              Με την ευκαιρία των Ολυμπιακών αγώνων του 2004, οι μαθητές των Δ΄ και Ε΄ τάξεων ασχολήθηκαν με το θέμα «Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα – Η Αναβίωση – Το παρόν τους στην Αθήνα του 2004». Η αναβίωση, οι αξίες του Ολυμπισμού, η γνωριμία τους με τα αθλήματα του στίβου αλλά και με όχι τόσο γνωστά ολυμπιακά αθλήματα, ήταν οι τομείς που κυρίως τους απασχόλησαν στο μάθημα της γυμναστικής και της αισθητικής αγωγής.

·              Το περιβάλλον – η φύση γύρω μας απασχόλησε τους μαθητές των μικρών τάξεων στη μουσικοκινητική αγωγή και το θεατρικό παιχνίδι. Ο υδροβιότοπος των Πρεσπών ενδιαφέρει φέτος τους μαθητές της Δ΄ τάξης.

·              Πάρα πολλές από τις εργασίες των μαθητών υποστηρίχτηκαν και από το μάθημα της πληροφορικής, είτε με χρήση του διαδικτύου είτε με τη χρήση cd-rom.

·              Κατά την περασμένη σχολική χρονιά, όλες οι τάξεις του σχολείου μας ασχολήθηκαν με διάφορες δραστηριότητες, με θέματα όπως το «Νερό». Η μυθολογία, η ιστορία, οι θαλάσσιοι δρόμοι, το εμπόριο, τα ναυπηγεία, τα ταξίδια, η χερσόνησος Ελλάδα, τα νησιά της, ο τουρισμός, η μόλυνση των νερών, η λειψυδρία και τα επακόλουθά της κλπ. ήταν θέματα που επεξεργάστηκαν οι μαθητές μας. Παρακολούθησαν το πρόγραμμα «ΓΑΙΑ» στο μουσείο Γουλανδρή. Η εργασία τους αυτή ολοκληρώθηκε με τα θεατρικά δρώμενα στο τέλος της σχολικής χρονιάς, με τίτλο «Το θαλασσί θαλασσοπούλι».

·              Η χορωδία του σχολείου πλαισιώνει πάντα όλες τις εκδηλώσεις, με την καθοδήγηση του μουσικού μας. Ο ίδιος είναι πάντα που φροντίζει να διαλέγει υπέροχες μουσικές για να «ντύνει» κάθε μας εκδήλωση. Είναι χαρακτηριστικό το αφιέρωμά μας το καλοκαίρι του 2001 στο ελληνικό τραγούδι, από το 1900 ως τις μέρες μας και το ρόλο του πολιτισμού μας.

Όλες αυτές οι δραστηριότητες έγιναν σε συνεργασία και με τους δασκάλους της απογευματινής ζώνης.

 

Οι ώρες της μελέτης-προετοιμασίας ελάφρυναν τους περισσότερες γονείς. Υπάρχουν όμως και κάποιοι που δεν είναι ικανοποιημένοι. Ίσως δικαιολογημένα, αφού τα τμήματά μας είναι πολυπληθή.

 

Προβληματισμοί:

Ένα επίσης από τα προβλήματά μας είναι η ανεπάρκεια των χώρων για τα μαθήματα των νέων γνωστικών αντικειμένων.

Εμείς οι εκπαιδευτικοί, ζητάμε συνεχή ενδοσχολική επιμόρφωση για να μπορούμε να κάνουμε τους μαθητές μας να αγαπάνε το σχολείο, να ανακαλύπτουν τη γνώση, να παίρνουν εφόδια για το μέλλον τους, αλλά και να γίνονται σωστοί άνθρωποι…..