ΤΑΞΗ Β΄

Παραμύθι - Μυθολογία

ΔΑΣΚΑΛΑ: ΜΠΑΓΙΩΤΑ ΝΙΚΗ

 

      Στη Β΄ τάξη και στα πλαίσια του Νέου Γνωστικού Αντικειμένου επιλέξαμε το θέμα:

Μυθολογία-Παραμύθι

     Το θέμα επιλέχθηκε γιατί είναι προσιτό και αγαπητό στα παιδιά αυτής της ηλικίας.

     Μέσα από αυτή τη θεματική ενότητα τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με παραμύθια ελληνικά, σύγχρονα και παραδοσιακά, με μεγάλους παραμυθάδες, Έλληνες και ξένους και με παραμύθια από άλλους τόπους της γης γνωρίζοντας έτσι διαφορετικές κοινωνίες ανθρώπων με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.

     Τα παιδιά γνώρισαν τα παραμύθια μέσα από βιβλία, C.D., κόμικς, ποιήματα.

Οι επιμέρους θεματικές ενότητες του Ν.Γ.Α είναι:

·        Ελληνικά παραμύθια.

·        Μύθοι Αισώπου.

·        Μεγάλοι παραμυθάδες της Ευρώπης.

·        Ινδιάνικα παραμύθια.

·        Παραμύθια από τόπους της Ασίας.

·        Παραμύθια από τόπους της Αφρικής.

·        Ελληνική μυθολογία.

     Το θέμα του Ν.Γ.Α. αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τα παιδιά με αποτέλεσμα να παίρνουν πρωτοβουλίες, να βρίσκουν πληροφορίες για όποιο θέμα αναφέρθηκε σε κάποιο παραμύθι και να μας μιλούν γι’ αυτά στην τάξη.

       

 Γνωρίζοντας τα παιδιά τα παραμύθια και μετά την πρώτη γλωσσική επεξεργασία τους εκφράζονται μέσα από πολλές δημιουργικές εργασίες, προφορικές και γραπτές, ατομικές και ομαδικές, κυρίως σε ομάδες λίγων ατόμων, αλλά και σε επίπεδο τάξης.

     Ήρθαν σε πρώτη επαφή με τη γεωγραφία και την ιστορία και μέσα από τα παραδοσιακά παραμύθια με στοιχεία της λαϊκής παράδοσης.

     Η όλη εργασία υποστηρίχθηκε και από τα εικαστικά μαθήματα (τεχνικά-θεατρική αγωγή) και λειτούργησε υποστηρικτική των μαθηματικών και της γλώσσας.

     Ειδικότερα στο μάθημα της γλώσσας τα παιδιά εμπλούτισαν το λεξιλόγιό τους, καλλιέργησαν τον προφορικό λόγο και δοκιμάστηκαν σε διάφορες μορφές γραπτού λόγου.

     Οι γραπτές εργασίες των παιδιών προσπάθησα να είναι πολυποίκιλτες, ώστε να είναι ελκυστικές και ενδιαφέρουσες. Έτσι τα παιδιά δούλεψαν με τη γραμματική της φαντασίας, άλλαξαν το τέλος παραμυθιών, έγραψαν παραμύθια, ένωσαν μύθους, έγραψαν μύθους γεμάτους αριθμούς, συμπλήρωσαν δελτία ταυτότητας, έγραψαν ποιήματα, προσκλήσεις, ακροστιχίδες, προσευχές, δημιούργησαν αφίσες και κόμικς, έκαναν εικονογράφιση παραμυθιών.

     Τα παραμύθια έδωσαν κίνητρο και θέμα στα παιδιά για τη δημιουργία και την επίλυση δικών τους μαθηματικών προβλημάτων σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, κατανοώντας έτσι τη δομή ενός προβλήματος, ώστε πιο εύκολα να οδηγηθούν στην επίλυσή τους.

     Τα σύγχρονα παραμύθια τους προβλημάτισαν σε οικολογικά ζητήματα.

Τα παραδοσιακά τους έφεραν σε επαφή με συνήθειες και επαγγέλματα του παλιού καιρού.

Ο παππούς Αίσωπος είχε πολλά να μας πει αλλά και να μας διδάξει με ευχάριστο τόπο συνώνυμα και αντίθετα, ουσιαστικά και επίθετα, χρόνους ρημάτων.

      Ο Άντερσεν έδωσε την ευκαιρία στα παιδιά όχι μόνο να δουλέψουν ομαδικά αλλά και να οργανωθούν έτσι ώστε να μας παρουσιάσει στην τάξη κάθε ομάδα το παραμύθι που επέλεξε.

  

      Τα ινδιάνικα παραμύθια και οι Ινδιάνοι ήταν το θέμα που δέχτηκαν με τον μεγαλύτερο ενθουσιασμό. Η χρονική περίοδος συνέπεσε και με την Αποκριά κι έτσι τα παιδιά ντύθηκαν Ινδιάνοι, έδωσαν στον εαυτό τους ινδιάνικα ονόματα, βρήκαν πληροφορίες, διάβασαν και ανακοίνωσαν στην τάξη ότι είχε σχέση με την ιστορία τους, τις φυλές, τον τρόπο ζωής τους. Ζωγράφισαν, έκαναν κολάζ, ακροστιχίδες, πολλές άλλες γραπτές εργασίες καθώς και τα ινδιανοπροβλήματά τους.

      Η εργασία των παιδιών βρίσκεται σε εξέλιξη και οι θεματικές ενότητες που θα ασχοληθούμε στη συνέχεια είναι τα παραμύθια της Ασίας, της Αφρικής και η ελληνική μυθολογία.

 

 

Ακολουθούν ενδεικτικά κάποιες από τις δραστηριότητες των παιδιών.