89ο Πιλοτικό Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο ΑΘΗΝΩΝ «ΠΗΓΑΣΟΣ»

Διευθύντρια: Ιωάννα Γιαννακοπούλου

 

Ιστορικό του σχολείου:

Το 89ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών βρίσκεται στην περιοχή του Ν. Κόσμου, στο Δήμο Αθηναίων, στο 2ο Δημοτικό Διαμέρισμα. Το μικρό και παλιό σχολείο με τις 6 αίθουσες διδασκαλίας, αντικαταστάθηκε το 1986, από ένα μεγάλο κτίριο, φωτεινό, με πολλές αίθουσες και άλλους βοηθητικούς χώρους. Βρίσκομαι στο σχολείο αυτό ως Δ/ντρια από τον Απρίλιο του 1993. τον Απρίλιο του 1995, μας προτάθηκε να «μπούμε» στο πρόγραμμα «ΜΕΛΙΝΑ – Εκπαίδευση και Πολιτισμός». Έτσι από το Σεπτέμβριο του 1995 εφαρμόζουμε το πρόγραμμα, μετά από σεμινάρια που έγιναν για τους εκπαιδευτικούς με πολύ επιτυχία.

 

Ιστορικό του σχολείου ως πιλοτικό ολοήμερο:

Τον Ιούνιο του 1999, μας προτάθηκε, μαζί με άλλα 27 σχολεία σε ολόκληρη την Ελλάδα, να μπούμε στο πρόγραμμα ως Πιλοτικό Ολοήμερο Σχολείο. Η απάντηση ήταν άμεση και θετική. Το ολοήμερο σχολείο ήταν όνειρο ζωής για το δάσκαλο και ήρθε η στιγμή να γίνει πραγματικότητα.

Οι αλλοδαποί μαθητές που φοιτούν στο σχολείο μας, έχουν ενταχθεί πλήρως στις τάξεις που φοιτούν. Όπου διαπιστώθηκε δυσκολία, κυρίως στη γλώσσα, τους δόθηκε βοήθεια, στην απογευματινή κυρίως ζώνη, με ενισχυτική διδασκαλία. Η μορφή της διδασκαλίας είχε χαρακτήρα εξατομικευμένο και προσωπικό, με βάση τις αδυναμίες και τις ελλείψεις κάθε μαθητή. Έτσι κατάφεραν να ενσωματωθούν ομαλά στο σύνολο της τάξης και να αντεπεξέλθουν στις σχολικές τους δραστηριότητες.

Λόγω της λειτουργίας του πιλοτικού ολοήμερου σχολείου, δε λειτούργησαν Φροντιστηριακά Τμήματα, Τμήματα Υποδοχής και διευρυμένου ωραρίου, αφού οι ανάγκες αυτές καλύπτονταν μέσα από το ολοήμερο.

Σε συνεργασία με την κα Σχολική Σύμβουλο και τον κο Προϊστάμενο του Γραφείου, πραγματοποιήθηκαν παιδαγωγικές συναντήσεις, σεμινάρια, ημερίδες, τόσο ενδοσχολικές όσο και περιφερειακές. Οι συναντήσεις αυτές βοήθησαν πάρα πολύ. Έδωσαν λύσεις σε κάποια προβλήματα και απορίες, προβλημάτισαν για την παραπέρα πορεία μας μέσα στο χώρο του σχολείου και κυρίως του νέου θεσμού, του Ολοήμερου Σχολείου. Η διαρκής επικοινωνία και παρουσία της κας Συμβούλου, μας βοήθησε πάρα πολύ στο έργο μας και μας στήριξε ηθικά σε πάρα πολλές περιπτώσεις, όπως άλλωστε και η παρουσία του κ. Προϊσταμένου. Τους ευχαριστούμε πολύ.

 

Κτιριακός εξοπλισμός:

Έγιναν το καλοκαίρι οι απαιτούμενες παρεμβάσεις ώστε ο χώρος να διαμορφωθεί έτσι που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πιλοτικού ολοήμερου. Ευτυχώς υπήρχαν αρκετοί χώροι και οι παρεμβάσεις ήταν λίγες. Το σχολείο άλλαξε μορφή. Προστέθηκαν χώροι για εργαστήρια, διαμορφώθηκαν άλλοι για εστιατόριο και κουζίνα όπου τοποθετήθηκαν τα ψυγεία και οι φούρνοι. Τα εργαστήρια Εικαστικών, Πληροφορικής και Φυσικής- Χημείας, η αίθουσα Μουσικής την οποία οι μαθητές με τη δασκάλα τους την ονόμασαν «μεγαράκι της Μουσικής», η  βιβλιοθήκη που αριθμεί πάνω από 3000 βιβλία είναι χώροι χαράς και δημιουργίας για τα παιδιά. Οι αίθουσες διδασκαλίας  είναι χώροι που τα παιδιά χαίρονται να κάθονται εκεί εκτός από την ώρα του μαθήματος και για διάφορες συζητήσεις και για ψυχαγωγία, είτε διαβάζοντας ένα ενδιαφέρον βιβλίο από τη μαθητική βιβλιοθήκη που λειτουργεί σε κάθε αίθουσα, είτε βλέποντας μια ταινία διδ/κτικού ή παιδαγωγικού περιεχομένου στο βίντεο και την τηλεόραση που υπάρχει στην τάξη τους. Οι αίθουσες διδασκαλίας διαφοροποιημένες και πολύ όμορφες.

 

Σε μια γωνιά της αίθουσας οι καναπέδες και η μοκέτα για χαλάρωση και ψυχαγωγία. Στην άλλη γωνιά η τηλεόραση, το video, το CD-player, ο προτζέκτορας και η βιβλιοθήκη της τάξης, που θα βοηθήσουν στη διερευνητική διαδικασία της μάθησης, στην εκπόνηση ατομικών και ομαδικών εργασιών, στην προσωπική αναζήτηση μέσω του διαδικτύου. Οι μαθητές χαίρονται τη μάθηση μέσα από τρόπους διερευνητικούς και ψυχαγωγικούς, όπως παιχνίδι, έρευνα βιβλιοθήκης, ομαδικές εργασίες, επισκέψεις σε φυσικά, πολιτισμικά, ιστορικά αξιοθέατα, διερεύνηση θεμάτων στο διαδίκτυο.

Το σχολείο μας από σχολείο μάθησης έγινε ένα εργαστήρι μάθησης και πολιτισμού.

Τα σεμινάρια και οι ημερίδες που πραγματοποιήθηκαν τόσο με τους διευθυντές όσο και με τους εκπαιδευτικούς ήταν πολύ εποικοδομητικά και βοήθησαν στην κατανόηση και εφαρμογή των νέων αντικειμένων και στη φιλοσοφία του ολοήμερου σχολείου.

 

ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ:

Η αύξηση στον αριθμό των εκπαιδευτικών και η παρουσία ειδικοτήτων ήταν σημαντική. Φέτος στο σχολείο δίδαξαν οι παρακάτω:

Α/Α

Ονοματεπώνυμα εκπαιδευτικών

 

1

Γιαννακοπούλου Ιωάννα

Διευθύντρια

2

Γρίβα Γαρυφαλιά

Υποδιευθύντρια

3

Μπακογιάννη Κωνσταντίνα

Δασκάλα

4

Δαλαγιώργου Ολυμπία

Δασκάλα

5

Χρόνη Ευφροσύνη

Δασκάλα

6

Διαμαντόγλου Ελένη

Δασκάλα

7

Σαρλά Φωτεινή

Δασκάλα

8

Βασιλείου Ασπασία

Δασκάλα

9

Μπαγάκη Κλεάνθη

Δασκάλα

10

Αθανασοπούλου Νικολέτα

Δασκάλα

11

Χρυσανθάκη Ευγενία

Δασκάλα

12

Ζυγούρης Φώτιος

Δασκάλα

13

Ζωγόπουλος Κων/νος

Δασκάλα

14

Αποστολόπουλος Δημήτριος

Δασκάλα

15

Στεφανίδης Ιωάννης

Δασκάλα

16

Τζωρτζάκη Μαρία

Φυσικής Αγωγής

17

Μερεντίτη Μαρία

Μουσικής

18

Μανωλέα Αικατερίνη

Εικαστικών

19

Τούλα Αικατερίνη

Αγγλικής Γλώσσας

20

Σαμορέλη Ελένη

Αγγλικής Γλώσσας

21

Μαστρογιαννόπουλος Νικόλαος

Αθλητισμός

22

Γιαννάκης Θεόδωρος

Αθλητισμός

23

Πάτσης Μιχαήλ

Η/Υ

24

Σαμοθράκη Βασιλική

Θεατρική Αγωγή

25

Πανταζής Βασίλειος

Θεατρική Αγωγή

26

Παναγιωτακοπούλου Σταυρούλα

Θεατρική Αγωγή

27

Γεροντέλλη Αγγελική

Περιβ/γος

28

Γκούτρα Δάφνη

Περιβ/γος

29

Μακρυγιάννη Ευσταθία

Περιβ/γος

30

Λαμπράκης Γεώργιος

Περιβ/γος

31

Βουρλή Αναστασία

Παραδοσιακοί χοροί

32

Ζυγά Παναγιώτα

Παραδοσιακοί χοροί

33

Δασκαλάκη Δέσποινα

Παραδοσιακοί χοροί

34

Ρέππας Δημήτριος

Περιβ/γος

35

Τρουμπής Κων/νος

Σκάκι

36

Χατζηδημητρίου Ουρανία

Ολυμπιακή Παιδεία

37

Σώκαλης Βασίλειος

Ολυμπιακή Παιδεία

38

Γκουβέρος Νικόλαος

Ολυμπιακή Παιδεία

39

Παπαδημητρίου Σοφία

Ολυμπιακή Παιδεία

40

Μπούρη Ζωγραφιά

Ολυμπιακή Παιδεία

 

 

Νέα Γνωστικά Αντικείμενα:

Τα νέα γνωστικά αντικείμενα ευχαριστούν ιδιαίτερα τους μαθητές και τους ξεκουράζουν. Η ώρα του γεύματος είναι ώρα χαράς και ξεκούρασης. Οι τραπεζοκόμες περιποιούνται τους μαθητές πάντα με το χαμόγελο.

Τα νέα γνωστικά αντικείμενα που έχουμε στο σχολείο μας είναι οι υπολογιστές που τα παιδιά τους αγκάλιασαν με πολλή αγάπη και πραγματικά χαίρονται την ώρα αυτή και περιμένουν εκεί να τους λυθούν και κάποιες απορίες από τα μαθήματα, αλλά να βρουν και κάτι καινούριο. Το εργαστήριο Πληροφορικής αναβαθμίστηκε, μπήκαν καινούριοι υπολογιστές και τα διάφορα προγράμματα που χρησιμοποιούνται ενθουσιάζουν τα παιδιά. Θεωρούμε σκόπιμο η διδασκαλία των Η/Υ να αρχίσει από τη Δ΄ τάξη.

 

Η θεατρική αγωγή - θεατρικό παιχνίδι με εξαίρετη συνάδελφο, η οποία είναι και ηθοποιός, είναι ώρα χαράς, αλλά και δημιουργίας.

Οι παραδοσιακοί χοροί απ’ όλα τα μέρη της πατρίδας μας, ταξιδεύουν νοερά τους μαθητές στα μέρη εκείνα και μέσω των χορών και των τραγουδιών, μαθαίνουν για την πατρίδα τους.

 

Η ξένη γλώσσα, η οποία διδάσκεται από την Τρίτη τάξη, σε δύο επίπεδα, με τα εποπτικά μέσα που διαθέτει το Πιλοτικό Ολοήμερο Σχολείο γίνεται πιο κατανοητή και περισσότερο ενδιαφέρουσα για τους μαθητές.

Η Αγωγή Υγείας, η οποία ξεκινά για όλους τους μαθητές από το εστιατόριο και συνεχίζεται και σε κάποιες τάξεις περισσότερο εξειδικευμένα, έχει πολύ καλά αποτελέσματα.

Η περιβαλλοντική εκπαίδευση (θέματα περιβάλλοντος) από ειδικευμένους περιβαλλοντολόγους του Πανεπιστημίου Αιγαίου αρέσει πολύ στους μαθητές, που μέσω αυτής γνωρίζουν την πανίδα, τη χλωρίδα και όχι μόνο στον τόπο μας και στον πλανήτη. Μαθαίνουν ν’ αγαπούν, να σέβονται και να προστατεύουν το περιβάλλον, όχι μόνο με θεωρητικές γνώσεις, αλλά και στην πράξη.

Το μάθημα της Μουσικής με αρκετά μουσικά όργανα, που διαθέτει το Πιλοτικό, γίνεται ευχάριστα. Οι μαθητές με τους δασκάλους των τάξεων έχουν γράψει ποιήματα με αφορμή διάφορες ενότητες της γλώσσας (θάλασσα, ζώα κ.λπ.), έχουν μελοποιηθεί από τη μουσικό μας και ηχογραφήθηκαν σε CD τραγουδισμένα από τους μαθητές. Επίσης έγιναν δύο συναυλίες με μεγάλη επιτυχία.

Στο μάθημα των Εικαστικών τα παιδιά εκφράζουν με οπτικές μορφές τον ψυχικό τους κόσμο και τη δική τους προσωπική άποψη για το κοινωνικό τους περιβάλλον, κινούμενα σ’ ένα άνετο και φωτεινό χώρο με ντουλάπια, ράφια, πάγκους και άφθονα υλικά.

Το Σκάκι, το οποίο διδάσκεται από δάσκαλο, μέλος της Σκακιστικής Ομοσπονδίας, έχει ενθουσιάσει τους μαθητές από την Α΄ ως την ΣΤ΄ τάξη.

 

Το πρόγραμμα Ολυμπιακής Παιδείας και οι αθλητικές δραστηριότητες γυμνάζουν το σώμα και το πνεύμα.

Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, η οποία χρησιμεύει και ως εστιατόριο, γίνονται οι σχολικές γιορτές, εκθέσεις, διαλέξεις, συναντήσεις γονέων και εκπαιδευτικών.

Δραστηριότητες:

Έγιναν αρκετές διδακτικές και παιδαγωγικές επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους όπου οι μαθητές πήραν μέρος σε προγράμματα και χάρηκαν το αποτέλεσμα. Παρακολούθησαν θεατρικές παραστάσεις  και έπαιξαν και οι ίδιοι θέατρο στο σχολείο, είτε δραματοποιώντας κείμενα από τα μαθήματά τους, είτε αυτενεργώντας με την επίβλεψη και καθοδήγηση των δασκάλων τους. Οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης στο τέλος της σχολικής χρονιάς, στη θεατρική βραδιά, ανέβασαν με πολύ μεγάλη επιτυχία το έργο του Δ. Ψαθά «Ζητείται Ψεύτης», με την καθοδήγηση και διδασκαλία από τη δασκάλα της θεατρικής αγωγής κ. Σαμοθράκη Βασιλική.

 

Η συμμετοχή των μαθητών στις εθνικές και σχολικές γιορτές καθώς και στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του σχολείου ήταν καθολική και επιτυχής.

Τα έσοδα από την εφημεριδούλα των μαθητών εστάλησαν στους γιατρούς χωρίς σύνορα και στο χωριό SOS. Επίσης συγκέντρωσαν τρόφιμα για τους ηλικιωμένους της ενοριακής στέγης αγάπης. Συγκεντρώθηκαν τρόφιμα και φάρμακα τα οποία παραδόθηκαν σε συνεργασία με το Συλ. Γονέων και Κηδεμόνων στους γιατρούς του Κόσμου για να αποσταλούν στο Ιράκ.

Έγινε έκθεση Εικαστικών  με έργα των μαθητών όλων των τάξεων, όπως επίσης και παζάρι με έργα των παιδιών, τα έσοδα δε, χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά υλικών για το μάθημα των Εικαστικών καθώς και για τα σκηνικά των εορτών του σχολείου.

Από τη δασκάλα της Φυσικής Αγωγής στα πλαίσια της Ολυμπιακής Παιδείας έγιναν πολλές αθλοπαιδιές, ενημέρωση των μαθητών για την Ολυμπιάδα του 2004 και διδασκαλία ολυμπιακών αθλημάτων.

 

Στο Σκάκι  που διδάχθηκε σε όλες τις τάξεις για τέταρτη συνεχή χρονιά σε θεωρία και πρακτική εξάσκηση τα παιδιά μας εξέπληξαν. Στη θεωρία έγινε ανάλυση παρτίδων από την ιστορία του σκακιού (για τις μεγάλες τάξεις)ενώ στις μικρές τάξεις δόθηκαν οι στοιχειώδεις γνώσεις όπως: σκοπός και κανόνες του παιχνιδιού, εικόνες ματ, βασικά φινάλε, απλά στοιχεία τακτικής. Κάθε δεύτερη εβδομάδα τα παιδιά εφάρμοζαν όσα είχαν μάθει στις παρτίδες που έπαιξαν μεταξύ τους ή με το δάσκαλο – εκπαιδευτή τους. Παράλληλα με τη διδασκαλία έγιναν και τέσσερις εκδηλώσεις.

Α) Αγώνας σιμουλτανέ σε 37 σκακιέρες ανάμεσα στους μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης με την παγκόσμια πρωταθλήτρια Κουβάτσου Μαρία, όπου και ανεδείχθη νικητής σε μια παρτίδα μαθητής της ΣΤ΄ τάξης.

Β) Εσωτερικό πρωτάθλημα  μεταξύ των μαθητών των τριών μεγάλων τάξεων σε εκδήλωση που έγινε στο σχολείο με την παρουσία της Σχολικής Συμβούλου, μαιτρ της Σκακιστικής Ομοσπονδίας και των γονέων των μαθητών. Στους νικητές/τριες δόθηκαν χρυσά μετάλλια (6) και σε όλους όσους έλαβαν μέρος, αναμνηστικά διπλώματα τα οποία σχεδίασε και έγραψε στον Η/Υ ο συνάδελφος κ Πάτσης Μιχαήλ.

Γ) Επίσης μαθητές από όλες τις τάξεις πήραν μέρος στο σχολικό πρωτάθλημα  που διεξήχθη στο Ίλιον, με αποτέλεσμα ένα χρυσό μετάλλιο από μαθητή της Α΄ τάξης και αρκετές διακρίσεις. Στο πανελλήνιο ημιτελικό φέραμε  12η θέση.  Επίσης στον αγώνα που διοργανώθηκε με διπλανό σχολείο πήραν μέρος 10 μαθητές οι οποίοι έφεραν (όλοι), χρυσό μετάλλιο.

Τα συμπεράσματα θεωρούμε ότι είναι θετικά, ενώ οι μαθητές και οι γονείς εκδηλώνουν με κάθε ευκαιρία την ικανοποίησή τους από την εισαγωγή του αθλήματος στο πρόγραμμα του πιλοτικού ολοήμερου σχολείου. Οι μαθητές με αυτόν τρόπο ήρθαν σε μια πρώτη επαφή με το άθλημα, ενώ κάποιοι από αυτούς εκδήλωσαν το ταλέντο τους με τη διάκρισή τους στο πρωτάθλημα.

Στο μάθημα της Μουσικής, εκτός από την εκμάθηση της θεωρίας και τραγουδιών, έμαθαν να χρησιμοποιούν κάποια μουσικά όργανα, να κάνουν μουσικοκινητική  και οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης έδωσαν μουσική συναυλία με 13 τραγούδια αφιερωμένα στη θάλασσα, με πολύ μεγάλη επιτυχία. Τα τραγούδια αυτά ηχογραφήθηκαν σε στούντιο και κυκλοφόρησε CD το οποίο προμηθεύτηκαν σχεδόν όλοι οι γονείς.

Στις πολιτιστικές εκδηλώσεις  στο τέλος της χρονιάς, έλαβαν μέρος όλοι οι μαθητές και παρουσιάστηκαν μουσικοκινητικά θέματα, δραστηριότητες αθλητισμού, παραδοσιακοί χοροί, λαϊκά δρώμενα και λαϊκοί χοροί της 10ετίας του ’60.

 

Προβληματισμοί:

Η συνεργασία του σχολείου με τους γονείς  των μαθητών ήταν πολύ καλή. Η ενημέρωσή τους γινόταν μια φορά το μήνα για όλες τις τάξεις αλλά και όποτε χρειαζόταν για την από κοινού αντιμετώπιση κάποιων προβλημάτων , είτε μαθησιακών είτε συμπεριφοράς.  Η συνεργασία με την τοπική κοινωνία και τους φορείς και ιδιαίτερα με το 2ο Δημοτικό Διαμέρισμα και το Δήμο Αθηναίων υπήρξε άψογη και με οφέλη για το σχολείο.

Εγώ σαν Διευθύντρια πιλοτικού ολοήμερου δημοτικού σχολείου, θεωρώ ότι έχει πετύχει σε πολύ μεγάλο βαθμό το στόχο του. Έχει πραγματικά αλλάξει την αντίληψη για το ρόλο του σχολείου. Οι μαθητές παίρνουν τις πληροφορίες της γνώσης, τις επεξεργάζονται και τις οργανώνουν ανάλογα με την ηλικία τους. Σε μεγάλο βαθμό πέρασαν από το ΕΓΩ στο ΕΜΕΙΣ και ανέπτυξαν δεξιότητες γνωστικές, ερευνητικές, κατασκευαστικές, πολιτιστικές. Το πρόγραμμα του ολοήμερου πρόσφερε στα παιδιά συνθήκες ασφάλειας, με την παραμονή τους στο σχολείο και όχι στους δρόμους και στις πλατείες. Κοινωνικοποιήθηκαν, έγιναν πιο συνεργάσιμα, δημιούργησαν φιλίες μέσα από το χώρο τους. Όλα αυτά θεωρούμε ότι είναι θετικά στοιχεία.

 

Βέβαια έχουμε να κάνουμε και κάποιες παρατηρήσεις και επισημάνσεις. Το σχολείο μας στερείται Γυμναστηρίου που είναι πολύ βασικό για τη γύμναση και άθληση των μαθητών. Επίσης στη βιβλιοθήκη λόγω έλλειψης χώρου λειτουργεί και ένα τμήμα μαθητών πράγμα που δυσκολεύει την πρόσβαση στη βιβλιοθήκη κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

Θεωρούμε επίσης ότι είναι απαραίτητος ένας μόνιμος χώρος πλήρως εξοπλισμένος για το μάθημα τη Θεατρικής Αγωγή. Επίσης απαιτείται εξοπλισμός του εργαστηρίου Φυσικής – Χημείας.

 

Προτάσεις:

Αυτά που προτείνουμε για τη βελτίωσή του είναι: Μικρότερος αριθμός μαθητών κατά τάξη. Υποχρεωτική παρακολούθηση του προγράμματος και έγκαιρη τοποθέτηση των ανάλογων εκπαιδευτικών χωρίς μεμψιμοιρίες. Οικονομική ενίσχυση του Πιλοτικού Σχολείου σε σχέση με το συμβατικό, γιατί σίγουρα έχει παραπάνω έξοδα. Επίσης επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

Η έλλειψη χώρων μπορεί να καλυφθεί και να αποδοθούν αρκετοί ακόμη χώροι στο σχολείο ή να αξιοποιηθούν ικανοποιητικά, αλλά αυτοί οι χώροι βρίσκονται στην παρεμβαλλόμενη τριώροφη κατοικία, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στις δύο πτέρυγες του σχολείου. Έχουμε ζητήσει επανειλημμένα από τον ΟΣΚ την απαλλοτρίωση αυτής της κατοικίας και με απευθείας έγγραφο της Σ.Ε. και μέσω της ΔΕΠ του 2ου Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων και με προσωπική επαφή της Δ/ντριας του σχολείου μ τον Δ/ντα Σύμβουλο του ΟΣΚ κ. Μπαλτά, αλλά απάντηση δεν έχουμε λάβει.

Όσον αφορά σε θέματα εκπαιδευτικών λειτουργιών έχουμε να σας γνωρίσουμε και να προτείνουμε τα εξής:

·              Αλλαγή των βιβλίων όλων των τάξεων του δημοτικού σχολείου, γιατί δεν εξυπηρετούν πια τους σκοπούς του σχολείου σήμερα και μάλιστα του Ολοήμερου. Αυτά που χρήζουν άμεσης αντικατάστασης κατά την άποψή μας είναι η Μελέτη Περιβάλλοντος όλων των τάξεων, τα Μαθηματικά της Γ΄ τάξης και η Ιστορία της Δ΄ τάξης.

·              Χορήγηση εξειδικευμένου διδακτικού υλικού Αγγλικής Γλώσσας και κυρίως στο Ολοήμερο σχολείο, στο οποίο διδάσκονται αγγλικά από την Γ΄ τάξη και μάλιστα σε δύο επίπεδα.

·              Να προωθηθεί η  ενδοσχολική επιμόρφωση  και να  αναπτυχθεί από τους ίδιους τους δασκάλους, οι οποίοι γνωρίζουν πάρα πολύ καλά και το αντικείμενο και την τάξη και όχι μόνο σε θεωρητικό επίπεδο αλλά και σε πρακτικό.

·              Ορισμένα μαθήματα να διδάσκονται από κοινού από το δάσκαλο ειδικότητας και το δάσκαλο της τάξης, ώστε να προωθηθεί η διαθεματική προσέγγιση της ύλης.

·              Να υπάρχει ένας επιπλέον δάσκαλος  για την κάλυψη τυχών κενών.

·               Η τοποθέτηση όλων των εκπαιδευτικών (και των ωρομισθίων με ειδικότητα) που θα υπηρετούν στο πιλοτικό ολοήμερο να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι 5 Σεπτεμβρίου ώστε στις 12 Σεπτεμβρίου το σχολείο να ξεκινά με πλήρες προσωπικό και πρόγραμμα. Στις ίδιες ημερομηνίες να βρίσκεται και το βοηθητικό προσωπικό (τραπεζοκόμες κλπ)

 

Τελειώνοντας θέλω να επισημάνω ότι τα θετικά του Πιλοτικού Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου είναι πάρα πολλά και πρέπει όχι μόνο να συνεχιστεί ο θεσμός αλλά να επεκταθεί και σε όλα τα σχολεία, γιατί έχει να δώσει παιδαγωγικά και κοινωνικά οφέλη.