9ο ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

«ΑΠΟΛΛΩΝ»

 

Πρόγραμμα Ευέλικτης ζώνης

 

Θέμα: «Μιλάμε μέσα απ’ το δικό μας παραμύθι»

 

          Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι μαθητές της πρώτης τάξης του 9ου  Ολοήμερου Δημοτικού  Σχολείου  Κατερίνης.

          Εκπαιδευτικοί: Α1   Ντιντιούμη Αρετή

                                  Α2   Πουλικίδου  Μαρία

                                    Α3   Μαλεζά  Βασιλική

 

          Συντονίστρια: Μαρινοπούλου Παρασκευή

                                (Κοινωνιολόγος- Στέλεχος του Κέντρου  

                                Επικοινωνίας   και πρόληψης κατά      

                                των ψυχοδραστικών ουσιών)

 

          Στο σχολείο μας και στην πρώτη τάξη, ασχοληθήκαμε με το παραμύθι θεωρώντας δεδομένη την παιδαγωγική του αξία.

          Τα κριτήρια στα οποία στηριχθήκαμε κατά την επιλογή του θέματος ήταν πρώτον, ότι το παραμύθι μέσω του συμβολικού του χαρακτήρα επιτρέπει την  προβολή , το σχολιασμό και την ανάδειξη αξιών της ζωής με τρόπο ευχάριστο και προσιτό στα παιδιά της ηλικίας  των επτά χρόνων. Δεύτερον ανταποκρίνεται στα ενδιαφέροντα και στις εμπειρίες των παιδιών της ηλικίας αυτής.

          Οι στόχοι του προγράμματος ήταν πρώτα απ΄ όλα η μύησή τους  στο ομαδοσυνεργατικό πνεύμα , η εξεύρεση διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των παιδιών αλλά και μεταξύ των παιδιών με τους ηλικιωμένους, η γλωσσική αγωγή και τέλος η παραγωγή ενός υλικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ,όπως δικά ους παραμύθια και ιστορίες με στοιχεία από παραμύθια που άκουσαν.

          Η δημιουργία του συγκεκριμένου παραμυθιού στηρίχθηκε στη φαντασία και τη δημιουργικότητα των παιδιών  και όχι στο επίπεδο της  γνώσης. Έτσι δόθηκε η ευκαιρία και σε μαθητές που ένιωθαν ανεπαρκείς στην καθημερινή διδακτική  να επιδείξουν και να αναπτύξουν ικανότητες και κλίσεις ενισχύοντας την αυτοεκτίμησή  τους.

          Επιδιώχθηκε ένα ασφαλές πεδίο όπου όλες οι προτάσεις ήταν αποδεκτές ακόμη κι εκείνων των παιδιών που δεν επιθυμούσαν τη συμμετοχή τους.

Η δραστηριότητα λαμβάνει χώρα  μια ώρα την εβδομάδα στη σχολική τάξη και βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ξεκινώντας την εφαρμογή του προγράμματος δημιουργήσαμε ένα κοινωνιόγραμμα το οποίο διαμορφώθηκε ως εξής: Οι μαθητές χωρίστηκαν σε 4  ομάδες  σύμφωνα με τις δικές τους επιλογές. Έτσι προέκυψε ο αρχηγός της ομάδας, τα παιδιά  που έδειξαν προθυμία  να συνεργαστούν μαζί του φάνηκαν και οι μαθητές που ένιωθαν απομονωμένοι και δυσκολεύονταν να συνεργαστούν .

Ακολούθησε η αφήγηση και ο σχολιασμός  λαϊκών παραμυθιών που άκουσαν τα παιδιά απ΄ το οικογενειακό τους περιβάλλον  κυρίως απ΄ τους  παππούδες ή τις γιαγιάδες  τους.

 Στη συνέχεια  και με την ευκαιρία της έλευσης των εορτών των     Χριστουγέννων     προτείναμε   στα   παιδιά   επίσκεψη στο

 1ο Κ.Α.Π.Η. Κατερίνης.

 

 

                    

Προκειμένου να ενημερώσουν τους ηλικιωμένους για την επίσκεψη τους, τα παιδιά υπαγόρευαν στη δασκάλα ένα γράμμα το οποίο και στάλθηκε.

 Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 12-12-02.Εκεί είχαν την ευκαιρία να ψυχαγωγηθούν ακούγοντας λαϊκά παραμύθια αλλά και τραγούδια από τη χορωδία του Κ.Α.Π.Η.

Η  Επίσκεψη ανταποδόθηκε από τα μέλη του Κ.Α.Π.Η. μετά από πρόσκληση  με επιστολή των μαθητών και ύστερα από δύο μήνες στο χώρο του σχολείου. Τα παιδιά αφηγήθηκαν τις ιστορίες που παρήγαγαν μέσα στην τάξη, άκουσαν κι άλλες ,τραγούδησαν και χόρεψαν με τους ηλικιωμένους.

            

          Και τα τρία τμήματα της πρώτης τάξης του σχολείου έφτιαξαν το δικό τους παραμύθι. Το ένα από αυτά του έδωσε τον τίτλο «Το μαγεμένο δάσος». Το περιεχόμενο του έχει συνοπτικά ως εξής:  «Μια φορά κι έναν καιρό σ΄ ένα δάσος χάθηκαν οι δύο φίλοι μιας παρέας παιδιών. Ο νάνος πληροφόρησε τα παιδιά που πήγαν να ψάξουν   τους   φίλους τους ότι η κακιά μάγισσα τους μεταμόρφωσε σε ελάφια. Με τη βοήθεια της νεράιδας της λίμνης βρήκαν το δεντρόσπιτο της μάγισσας. Έπρεπε να της πάρουν το μαγικό ραβδί. Αυτό έγινε με τη βοήθεια των μανιταριών και των δέντρων που μιλούσαν με ανθρώπινη φωνή. Tώρα έπρεπε να ξεχωρίσουν τα μεταμορφωμένα ελάφια από τα πραγματικά. Δυο ελάφια  φορούσαν στα μπροστινά τους πόδια τα παπούτσια των φίλων τους κι έτσι ξανάκαναν τους φίλους τους ανθρώπους .»

         

Μετά τη συγγραφή του παραμυθιού , που ανέδειξε σε κεντρική ιδέα την αξία της φιλίας , της συνεργασίας και της αλληλεγγύης , έγινε η ζωγραφική απεικόνισή του .

Τώρα τα παιδιά προετοιμάζουν τη δραματοποίησή του με πρώτη την εικαστική δραστηριότητα . Τα παιδιά δημιουργούν τα υλικά της μεταμφίεσής  τους .

           

Στη μέχρι τώρα πορεία του προγράμματος φάνηκε πόσο έχουν επηρεάσει την παιδική ψυχή  τα ερεθίσματα που δέχτηκαν. Συναισθάνθηκαν την αξία του να νιώθει κανείς ότι ανήκει σε μια ομάδα , όπου έχει τη δική του θέση . Διάλεξαν τη δουλειά που τους ταιριάζει ,δεχόμενα τους κανόνες στη διαμόρφωση των οποίων συμμετείχαν και τα ίδια .

          

Τελικός σκοπός του προγράμματος είναι η σύνθεση όλης της δραστηριότητας με μορφή φακέλου οπού θα εμπεριέχεται όλο το υλικό και θα και θα διανεμηθεί σε κάθε παιδί . Υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί στο τελευταίο 10/ήμερο του Μαΐου.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1)   Η κρυφή γοητεία των παραμυθιών .

Μπρούνο Μπετελχάιμ

 

2)   Καλογήρου Κορνηλία .

Παιδαγωγικές ιστορίες και παραμύθια για μικρά παιδιά

 

3)   Γραμματική της φαντασίας

Τζιάνι Ροντάρι

 

4)   Τζ. Κούπερ  Ο θαυμαστός κόσμος των παραμυθιών

 

5)      Ευθ . Στυλιάρας   Ειδική Διδακτική