ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ:

9Ο ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:

ΚΟΡΑΚΗΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ:

ΔΑΣΚΑΛΑ

ΜΑΘΗΣΙΑΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ:

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΛΩΣΣΑΣ

ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ:

ΜΟΝΙΜΗ

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΘΕΜΑ:

 ΟΙ ΓΛΑΡΟΙ, ΤΟΜΟΣ 2ΟΣ , ΣΕΛΙΔΑ 83139,

ΤΜΗΜΑ:

Γ1

ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ:

19

 

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

 

Στο σχολείο μας την προετοιμασία της γλώσσας την έχει αναλάβει (εκτός από τις τάξεις Α΄ και Β΄) ο ίδιος δάσκαλος που διδάσκει που διδάσκει το μάθημα της γλώσσας στην πρωινή ζώνη.

Έτσι λοιπόν στο συγκεκριμένο μάθημα αφού έγινε η νοηματική διερεύνηση και η επίλυση των ασκήσεων ορίστηκαν για ανάγνωση οι δύο πρώτες παράγραφοι (εννέα συνολικά γραμμές).

Ο δάσκαλος ξεκινά την προετοιμασία της Γλώσσας (διάρκειας 45΄)υπενθυμίζοντας και σχολιάζοντας τα βασικότερα σημεία του μαθήματος για να επανέλθουμε στο συγκεκριμένο μάθημα. Στη συνέχεια ρωτά τα παιδιά αν υπάρχει κάποια απορία ή κάτι που θα ήθελαν να ρωτήσουν ή να συζητήσουν. Εφόσον δεν υπάρχει στο μάθημα κάποια απορία προχωρούμε στην ανάγνωση.

Τα παιδιά είναι χωρισμένα σε πέντε ομάδες. Συνήθως γίνεται σιωπηρή ανάγνωση του κειμένου που έχει καθορίσει ο δάσκαλος. Ωστόσο όμως, ο δάσκαλος προσπαθεί να εμπλουτίζει το μάθημα της προετοιμασίας πολλές φορές με διαφορετικές δραστηριότητες που ευχαριστούν τα παιδιά.

Έτσι σήμερα την σιωπηρή ανάγνωση ακολουθεί και μεγαλόφωνη ανάγνωση που γίνεται χωριστά σε κάθε ομάδα. Κάθε μαθητής διαβάζει την ανάγνωση στα άτομα της ομάδας του. Η μεγαλόφωνη ανάγνωση ευχαριστεί τα παιδιά που κάθε φορά βάζουν τα δυνατά τους για να διαβάσουν πιο καλά.

Στο μεταξύ ο δάσκαλος έχει γράψει στον πίνακα το «Γράφω και Μαθαίνω» και τις λέξεις για την καρτέλα και παρακολουθεί τις πέντε ομάδες που ολοκληρώνουν την ανάγνωσή τους.

Στη συνέχεια γίνεται σχολιασμός της ορθογραφίας που είναι γραμμένη στον πίνακα. Δικαιολογούμε την ορθογραφία ορισμένων λέξεων βάσει των όσων έχουμε μάθει έως τώρα. Συνάμα κυκλώνουμε με χρωματιστές κιμωλίες τα σημεία που πρέπει να θυμούνται οι μαθητές. Για κάποιες από τις λέξεις που μελετούμε βρίσκουμε και άλλες που ανήκουν στην ίδια οικογένεια με αυτές που γράφονται με τον ίδιον τρόπο π.χ. νύχτα, νυχτερινός – η – ο, νυχτερίδα κλπ. Κατόπιν δημιουργούμε προτάσεις με λέξεις από την ορθογραφία π.χ. ώσπου, περισσεύω, σαλεύω κλπ.

Ύστερα από τον σχολιασμό της ορθογραφίας τα παιδιά αντιγράφουν από το βιβλίο τους το «Γράφω και μαθαίνω» και τις λέξεις για την καρτέλα, ευανάγνωστα και ορθογραφημένα. Ο δάσκαλος σβήνει την ορθογραφία από τον πίνακα και παρακολουθεί την εργασία των μαθητών δίνοντας τη βοήθειά του όπου χρειάζεται. Κατόπιν τα παιδιά κλείνουν τα τετράδιά τους και προσπαθούμε να θυμηθούμε προφορικά την ορθογραφία των δύσκολων λέξεων.

Ακολουθεί υπαγόρευση της ορθογραφίας από τον δάσκαλο. Στη συνέχεια τα παιδιά ανοίγουν τα βιβλία τους και εντοπίζουν τα λάθη τους (αυτοδιόρθωση).

Ο δάσκαλος περνά από κάθε ομάδα και ελέγχει τα τετράδια των μαθητών.

Άλλοτε η διόρθωση γίνεται με διαφορετικό τρόπο (προβολή της ορθογραφίας στον προτζέκτορα, αλλαγή τετραδίων κλπ). ¨ότι διαφορετικό δηλαδή προγραμματίσει ο δάσκαλος για να κάνει πιο ενδιαφέρουσα την διόρθωση.

Τέλος τα παιδιά εντοπίζουν από το βασικό λεξιλόγιο του βιβλίου ρήματα σε –εύω και –ανω και σχολιάζουν την γραφή τους (αντικείμενο των σημερινών εργασιών του βιβλίου μας).

Στον ελεύθερο χρόνο που μας απέμεινε τα παιδιά προσπαθούν να κάνουν υποθέσεις σχετικά με τη συνέχεια του μαθήματος, καθώς το μάθημά μας χωρίζεται σε δύο μέρη.