Πιλοτικό Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο ΜΑΛΙΩΝ «ΣΑΡΠΗΔΩΝ»

Διευθυντής: Μιχάλης Μπελιβανάκης

                      

 

Γενικά:

Ο τόπος μας: Ο Δήμος Μαλίων βρίσκεται στο 34ο χλμ. της εθνικής οδού Ηρακλείου - Αγίου Νικολάου και περιλαμβάνει τα Δημοτικά Διαμερίσματα Mαλίων, Μοχού, Κρασίου και τον παραθαλάσσιο οικισμό της Σταλίδας.

Τα Μάλια, με 3.722 κατοίκους σήμερα, είναι από τα πιο σπουδαία τουριστικά κέντρα της βόρειας παραλίας της Κρήτης. Πολλές και πολυτελέστατες τουριστικές εγκαταστάσεις και ξενοδοχεία φιλοξενούν χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο. Οι Μαλιώτες ασχολούνται με τον τουρισμό κυρίως και την γεωργία. Τα κύρια προϊόντα είναι πρώιμα υπαίθρια κηπευτικά, μπανάνες, πατάτες, λάδι κ.α. Το θαυμάσιο τοπίο του, οι δαντελένιες αμμώδεις παραλίες του, ο ήλιος και οι πολλές δυνατότητες επιλογών προσελκύουν πολλούς ξένους κάθε χρόνο.

Η ιστορία μας: Πλούσια η ιστορία των Μαλίων από την εποχή της Βενετοκρατίας, της Τουρκοκρατίας έως και τα σημερινά χρόνια. Τα Μάλια αναφέρονται από τα αρχαία χρόνια ως μινωική πόλη στις θέσεις Άζυμο, Αλετρουβόπετρα, Χρυσόλακος (τόπος ανεύρεσης και των «Δύο μελισσών», συμβόλου του σχολείου μας) και Αγία Βαρβάρα στο Β.Α. άκρο της επαρχίας Πεδιάδος και στην ανατολική άκρη της μικρής εύφορης πεδιάδος. Σύμφωνα με τη μυθολογία ο Σαρπηδόνας, αδερφός του Μίνωα και του Ραδάμανθου, έχει συνδεθεί με το ανάκτορο των Μαλίων, το οποίο είναι ανάλογο με τα ανάκτορα της Κνωσού και της Φαιστού. Το ανάκτορο ανακάλυψε ο Ιωσήφ Χατζηδάκης το 1915 αλλά την ανασκαφή συνεχίζει μέχρι τις μέρες μας η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή.

Το σχολείο μας:

Ιστορικό: Το σχολείο μας λειτουργεί πάνω από έναν αιώνα. Ιδρύθηκε στις 7/10/1899 ως 2/τάξιο αρρένων ενώ στις 15/9/1900 ιδρύθηκε και το 1/τάξιο «Χριστιανικό Παρθεναγωγείο» για τα κορίτσια. Στις 17/3/1926 τα δύο σχολεία συγχωνεύτηκαν και δημιουργήθηκε το 3/τάξιο Δημοτικό Σχολείο Μαλίων.

Έχει διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στην εκπαιδευτική ζωή του τόπου μας και βοήθησε πολύ στην άνοδο του μορφωτικού επιπέδου των κατοίκων. Από το 1997, με τη χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης ιδρύθηκαν και λειτούργησαν 3 τμήματα διευρυμένου ωραρίου, με την πρόσληψη τεσσάρων εκπαιδευτικών, στα οποία φοιτούσαν 90 μαθητές.

Από το σχολικό έτος 1999-2000 λειτουργεί ως Πιλοτικό Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο. Από την αρχή του θεσμού υποστήριξαν την προσπάθεια  οικονομικά και ηθικά ο Δήμος, η Εκκλησία και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων. Βρήκε συμπαραστάτες στο έργο την τοπική κοινωνία και τις τοπικές εκπαιδευτικές αρχές. Το ελκυστικό περιβάλλον και το προσφερόμενο εκπαιδευτικό έργο συμβάλλουν στην αυξητική τάση του αριθμού των μαθητών. (Συγκριτικά στοιχεία: Ο αριθμός των μαθητών αρχικά ήταν 230, ενώ σήμερα αριθμεί 323). Η οικονομική επιχορήγηση του Δήμου προς την σχολική επιτροπή για τέσσερα σχολικά έτη, ανέρχεται στο ποσό των 450.000 Ευρώ.

 

Κτίριο- Εγκαταστάσεις: Το σχολείο είναι κτισμένο σε οικόπεδο 6.500 τ. μέτρων. Αποτελείται από το παλαιό κτίριο που κτίστηκε μετά το 1967 και το νέο που λειτούργησε πρώτη φορά το 1994. Υπάρχουν ακόμη τρία ανεξάρτητα κτιριακά τμήματα. (δύο, δύο, μιας αιθουσών).

Αναλυτικότερα, σήμερα διαθέτει 13 αίθουσες διδασκαλίας, 4 εργαστήρια, βιβλιοθήκη, γραφείο διευθυντή, γραφείο δασκάλων, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων (250 τ.μ), εστιατόριο, αποθήκες, κυλικείο, τουαλέτες κοριτσιών- αγοριών. Ο αύλειος χώρος του είναι διαμορφωμένος για αθλητικές δραστηριότητες. Διαθέτει αθλητικές εγκαταστάσεις, (βόλεϊ, μπάσκετ, χάντμπολ, σκάμμα, αλμάτων, διαδρόμους ταχυτήτων μήκους 40 μ), κήπο με οπωροφόρα και καλλωπιστικά δέντρα και φυτά και  υπόστεγο διδασκαλίας.

Στο σχολείο μας έχουν αξιοποιηθεί οι κοινόχρηστοι χώροι, (διάδρομος, χωλ) και λειτουργούν ως περιοχές έκφρασης των μαθητών. Σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα και δραστηριότητες της σχολικής ζωής, εκτίθενται με αισθητική ενημερώνοντας τον επισκέπτη του σχολείου.

 

Ο εξοπλισμός του σχολείου:

Ο εξοπλισμός του σχολείου μας αφορά το σύνολο των τάξεων, με το απαραίτητο εποπτικό υλικό, όπως τηλεόραση, βίντεο, προβολέα διαφανειών, βιβλιοθήκη αίθουσας, βιβλία, βιντεοταινίες και άλλο υποστηρικτικό υλικό.

Πλήρως εξοπλισμένα είναι τα εργαστήρια πληροφορικής, αισθητικής αγωγής, μουσικής, φυσικών επιστημών.

Το εργαστήριο Πληροφορικής του σχολείου μας έχει αναπτυχθεί σε ιδιαίτερο κτίριο-αίθουσα των 60 τ.μ  και είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να λειτουργεί και σαν μικρή αίθουσα προβολών εικόνας  μέσω Η/Υ, Video και TV, διαθέτοντας ηλεκτρική οθόνη προβολής μεγάλης επιφάνειας. Διαθέτει 16 Η/Υ προηγμένης τεχνολογίας σε περιβάλλον δικτύου. Διαθέτει επίσης περιφερειακά όπως εκτυπωτές laser και inkjet, σαρωτή, ψηφιακή κάμερα και έχουμε κατασκευάσει δική μας ιστοσελίδα  που σύντομα θα δημοσιεύσουμε μέσω του πανελλήνιου σχολικού δικτύου του οποίου είμαστε μέλη. Σήμερα λειτουργούμε ως Κ.Σ.Ε υλοποιώντας πρόγραμμα επιμόρφωσης 15 εκπαιδευτικών στα πλαίσια του προγράμματος « Κοινωνία της Πληροφορίας».

Επιπρόσθετα διαθέτει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων με θεατρική σκηνή για την ψυχαγωγία, πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ για αθλητικές δραστηριότητες λειτουργεί και ως κλειστό γυμναστήριο.

 

ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ:

Το προσωπικό του σχολείου μας αποτελείται:

Διευθυντής: Μπελιβανάκης Μιχαήλ,

Δάσκαλοι τμημάτων:

1) Κατσούλης Εμμανουήλ, Υπ/ντής

2) Καλλέργη  Μαρία 

3) Ναούμη Έλενα

4) Πιτσαλίδου Αλεξάνδρα

5) Βόρσουκα Θεοδώρα

6) Μανουσάκη Αικατερίνη

7) Δούρου Ευγενία

8) Καλλιτσάκης Ιωάννης

9) Μάνια Αθηνά

10) Γκίκα Μαρία

11) Μπελιβανάκης Τηλέμαχος

12 (Πετειναράκη Αντωνία

13) Γκονέτης Ευάγγελος

14) Ιωακειμίδης Ελευθέριος

15) Πατρίκου Ελένη

16) Αποστόλου Κων/νος

17) Παπαδομανωλάκη Μαρία (Τάξη υποδοχής Αλλοδαπών)

 

Λοιποί δάσκαλοι που απασχολούνται στην απογευματινή ζώνη:

1) Φαντέλας Νέστωρας

2) Σταμπόλη Ευαγγελία

3) Σαρρής Νικόλαος

4) Κληντσάρη Θεοφανή

5) Συλλιγαρδάκη Θεοδούλη

6) Βλαχοδήμος Δημήτριος

7) Γεωργιλάκη Μαρία 

8) Αγγελούλη Φεβρωνία.

 

Εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων

1) Σφακιανάκη Αικατερίνη, Εικαστικών.

2) Σφακιανάκη Ευαγγελία, Αγγλικών

3) Λιλές Αθανάσιος, Φυσικής Αγωγής.

4) Μεταξάκη Ιωάννα, Μουσικής.

 

Ωρομίσθιοι

1) Χατζηδιαμαντής Γεώργιος Φυσ. Αγωγή 4ώρες

2) Βρέντζου Αικ. Πληροφορική 8ώρες

3) Καραγιαννάκη Βασιλική, Παρ. χοροί 12ώρες

4) Βελιγραντάκη Καδιανή, Θ. Αγωγή 10ώρες

 

5) Βαφειάδου Κορίνα, Θεατρική Αγωγή 6ώρες

6) Παπαδάκης Στέργιος. Παρ. χοροί 4ώρες και Αθλ. Δραστηριότητες 7ώρες

7) Σαρηγεωργίου Ιωάννα, Αθλητικές Δραστηριότητες 9ώρες

8) Καλαποθαράκου Σταυρούλα, Εικαστικά 4ώρες.

 

Μαθητές: Στο σχολείο μας φοιτούν 323 μαθητές, όλοι από το Δημοτικό Διαμέρισμα Μαλίων, από τους οποίους οι 69 είναι αλλοδαποί. Η κατανομή τους κατά τάξεις έχει ως ακολούθως: Α΄ τάξη: 58, Β΄ τάξη: 60, Γ΄ τάξη:79,  Δ΄ τάξη: 44, Ε΄ τάξη: 51, ΣΤ΄ τάξη: 31 μαθητές.

Για τους αλλοδαπούς μαθητές, υπάρχει Τάξη Υποδοχής, στην οποία φοιτούν 17 μαθητές.

 

Εκπαιδευτικό έργο – Νέα Γνωστικά Αντικείμενα: Στο σχολείο μας προσφέρεται υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικό έργο, καλύπτοντας όλα τα γνωστικά αντικείμενα του επίσημου αναλυτικού προγράμματος, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα παιδαγωγικής και μεθοδολογίας της διδασκαλίας. Επιπλέον εμπλουτίζεται το προσφερόμενο πρόγραμμα, με νέα γνωστικά αντικείμενα και δραστηριότητες.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τα παρακάτω:

Θεατρική και αισθητική αγωγή: Έχουν βοηθήσει σημαντικά τους μαθητές μας, οι οποίοι συμμετέχουν στα πολιτισμικά δρώμενα του τόπου στη διοργάνωση παρουσιάσεων κατά τη διάρκεια και στο τέλος του σχολικού έτους. Σημαντική είναι η συμμετοχή των μαθητών μας στο ονομαστό Μαλιώτικο καρναβάλι. Αξιόλογες παρουσιάσεις θεατρικών παραστάσεων, όπως «Ο ήλιος ο ηλιάτορας», «Τέσσερις εποχές», «Η αρπαγή της Ευρώπης», θεατρικό δρώμενο με θέμα του Ευρώ κ.α.

Ο αθλητισμός: Στον τομέα του αθλητισμού το σχολείο παρέχει δυνατότητες σωστής άθλησης των μαθητών. Η παρουσία του στις αθλητικές διοργανώσεις του νομού είναι σημαντική, με διακρίσεις στο ποδόσφαιρο, χειροσφαίριση (χάντμπολ), και στον κλασικό αθλητισμό. Ανέλαβε τα δυο τελευταία χρόνια σε συνεργασία με τον Αθλητικό Οργανισμό Δήμου Μαλίων, τη διοργάνωση των αθλητικών αγώνων, «Σαρπηδόνια», με συμμετοχή των μαθητών των δημοτικών σχολείων Μαλίων και Μοχού και των αντιστοίχων Γυμνασίων.

Παραδοσιακοί χοροί: Όλα τα παιδιά του σχολείου έχουν εκπαιδευτεί στους τοπικούς και εθνικούς χορούς συμμετέχοντας ενεργά σε όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις.

Αγωγή στις Ανθρώπινες Αξίες: Έχουν εκπονηθεί προγράμματα με θέμα «Τα παιδιά του δρόμου» για την ευαισθητοποίηση των μαθητών στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το σχολείο έχει τιμηθεί από την Unicef για την συμμετοχή του στο πρόγραμμά της για «Τα παιδιά σε δύσκολες  συνθήκες».

 

Σίτιση: Στο χώρο του σχολείου μας λειτουργεί εστιατόριο για τη σίτιση    των μαθητών. Το γεύμα παρέχεται από ιδιωτική εταιρία. Το κόστος το για  κάθε παιδί είναι περίπου 45 ευρώ μηνιαίως.

Το σχολείο μας είναι ανοιχτό στην κοινωνία, αναπτύσσει συνεργασία σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο με τη συμμετοχή του στα προγράμματα Comenius και ως κορυφαίο γεγονός αναφέρομε την αδελφοποίηση με το σχολείο: GEMEINSCHAFTSGRUNDSCHULE DER STARD GEILENKIRCHEN της Γερμανίας. Σ΄ αυτή τα παιδιά του Γερμανικού σχολείου παρουσίασαν ελληνικούς χορούς και τραγούδησαν στα ελληνικά. Τα δικά μας παρουσίασαν το θεατρικό δρώμενο «Η Αρπαγή της Ευρώπης». Μετέφεραν το μήνυμα των Ολυμπιακών αγώνων και αντάλλαξαν συμβολικά δώρα. Η εκδήλωση  πλαισιώθηκε από τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων και έτυχε θετικής αναφοράς στον τοπικό μας αλλά και στον αντίστοιχο   τοπικό γερμανικό τύπο.

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου μας συνεχίζει να αγωνίζεται για την επιτυχία του θεσμού και θέλω να τους  ευχαριστήσω όλους ,όπως και τη Σχολική μας Σύμβουλο κα Μαρία Τζενάκη, που στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του Πιλοτικού Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Μαλίων εργάζονται ευσυνείδητα και χωρίς επιπλέον οικονομικό όφελος.