Σχεδιασμός παρουσιάσεων στο Διαδίκτυο
Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε
Μέσα στο διαδίκτυο υπάρχουν εκατομμύρια σελίδες. Το δύσκολο δεν είναι η δημιουργία μίας ιστοσελίδας αλλά το πώς κάποιος μπορεί να κάνει μία σελίδα ελκυστική με βάση κάποια κριτήρια όπως: το περιεχόμενό της, την αισθητική της, την ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων κ.ά.
Κάποια ερωτήματα που ίσως θα έπρεπε να απαντήσετε πριν αρχίσετε να φτιάχνετε τη δική σας παρουσίαση είναι :
-
Σε τι κοινό απευθύνεται
- Ποιος ο στόχος δημιουργίας μιας σελίδας στο Internet; Αν πρόκειται για εκπαιδευτικό σκοπό, ενισχύουν οι σελίδες σας τη διαδικασία της μάθησης;
Μια καλά σχεδιασμένη παρουσίαση θα πρέπει να συνδυάζει ταχύτητα στη μεταφορά δεδομένων, ακριβές περιεχόμενο και αισθητική παρουσίαση.
Για παράδειγμα τα γκρι backgrounds δείχνουν αρκετά σκοτεινά, ενώ το άσπρο background είναι πολύ συνηθισμένο.
Tι πρέπει να λαμβάνετε υπόψη σας για τον σχεδιασμό των παρουσιάσεων σας και τι πρέπει να αποφεύγετε
Τι πρέπει να κάνετε:
-
Να φτιάχνετε παρουσιάσεις που απευθύνονται στο ευρύ κοινό με το καλύτερο δυνατό τρόπο. Να ελέγχετε τη παρουσίαση σας σε όσες το δυνατόν περισσότερες πλατφόρμες (μηχανημάτων και browsers) και να έχετε υπόψη σας ότι άλλοι χρήστες δε βλέπουν τη δουλειά σας από το δίσκο του μηχανήματος τους όπως εσείς αλλά μέσω δικτύου.
- Καλό θα ήταν να ελέγχεται τις παρουσιάσεις σας από πλευράς τυπογραφικών λαθών.
- Να γνωρίσετε όσο περισσότερο μπορείτε τα χαρακτηριστικά της γλώσσας HTML. Οι παρουσιάσεις σας θα γίνουν πιο γρήγορες και καλύτερες αν μάθετε μερικές τεχνικές λεπτομέρειες.
- Να χρησιμοποιείτε επιπλέον χαρακτηριστικά όπως ήχο, video, γραφικά ειδικά αν πρόκειται για εκπαιδευτικές παρουσιάσεις
- Να κοιτάτε τον κώδικα άλλων παρουσιάσεων που σας ενδιαφέρουν. Θα μάθετε πολύ χρήσιμα χαρακτηριστικά της γλώσσας. Αντιγράψτε τον κώδικα αν θέλετε, το πιθανότερο είναι να έχουν κάνει και οι άλλοι το ίδιο.
- Να δίνετε μεγάλη προσοχή στις συνδέσεις της παρουσίασης σας και στον τρόπο με τον οποίο κινούμαστε από τη μία οθόνη στην άλλη. Δεν θα πρέπει να συγχέεται ο χρήστης ούτε να αναρωτιέται για το που βρίσκεται
- Χρησιμοποιείστε εικόνες και γραφικά με τον σωστό τρόπο. Χρησιμοποιήστε GIF format για γραφικά και JPG format για φωτογραφίες, όχι παραπάνω από 256 χρώματα και 75dpi. Βάλτε όλες τι εικόνες σας σε ένα directory διαφορετικό από εκείνο του κώδικά σας. Να γράφετε πάντοτε στην παράμετρο "alternative" το όνομα της εικόνας.
- Να βάζετε όσες περισσότερες συνδέσεις μπορείτε στην παρουσίασή σας σχετικές με το περιεχόμενό σας. Το Internet δίνει τη δυνατότητα με αυτό τον τρόπο στους αναγνώστες σας να επισκεφτούν και άλλες διευθύνσεις (sites).
- Να ελέγχετε σε τακτά χρονικά διαστήματα την ύπαρξη των συνδέσεων που έχετε βάλει στην παρουσίασή σας. Πολλές διεθύνσεις αλλάζουν καθημερινά.
- Να μοιράζεστε τη δουλειά σας και τις γνώσεις σας με τους συναδέλφους σας και τους μαθητές σας. Οι ομαδικές εργασίες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν ευρύ κοινό.
- Να ζητάτε τη γνώμη και τις προτάσεις των αναγνωστών σας ακόμα και αν πρόκειται και για αρνητικά σχόλια. Είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βελτιώσετε τις παρουσιάσεις σας.
Tι πρέπει να λαμβάνετε υπόψη σας για τον σχεδιασμό των παρουσιάσεων σας και τι πρέπει να αποφεύγετε
Τι δεν πρέπει να κάνετε:
-
Προσοχή !! Δεν μαθαίνουν όλοι οι μαθητές από τα βιβλία τους. Έτσι οι παρουσιάσεις σας δε θα πρέπει να έχουν αυστηρά τη δομή και το στυλ ενός βιβλίου.
- Μην υπερεκτιμάτε το περιεχόμενο της παρουσίασής σας σε βάρος της εμφάνισης. Ακόμα και το πιο ενδιαφέρον και χρήσιμο περιεχόμενο μπορεί να γίνει βαρετό αν δεν παρουσιάζεται με τον σωστό τρόπο.
- Μην υποτιμάτε τη γλώσσα HTML. Με μερικές ετικέτες (tags) και εικόνες μπορείτε να φτιάξετε εύκολα και σε ελάχιστο χρόνο μία ωραία παρουσίαση.
- Στις παρουσιάσεις σας μη χρησιμοποιείτε πολλά frames. Να ελέγχετε πάντα τον τρόπο σύνδεσης των διαφόρων frames μεταξύ τους.
- Μη χρησιμοποιείτε εικόνες για background χωρίς έλεγχο. Μερικές είναι πολύ ωραίες όταν δεν έχουν γράμματα επάνω τους και μερικές έχουν πολύ μεγάλο μέγεθος.
- Μην κάνετε κατάχρηση των πολλών δυνατοτήτων αναπαράστασης της πληροφορίας (εικόνες, ήχος, κ.λπ.). Υπάρχει κίνδυνος να μετατραπεί ο μαθητής σε θεατή.
- Μη χρησιμοποιείτε έναν ενιαίο τρόπο για τις παρουσιάσεις σας σε διαφορετικά θέματα. Κάθε παρουσίαση ανάλογα με το αντικείμενο της αξίζει μία διαφορετική προσέγγιση ως προς τη δομή και την εμφάνιση.
- Μη γεμίζετε τις σελίδες σας με counters και διάφορα αλλά Java applets που βρίσκετε στο δίκτυο. Συνήθως μειώνουν τον αριθμό των αναγνωστών σας και δεν προσθέτουν τίποτα στο υλικό το οποίο παρουσιάζετε.
- Μη γεμίζετε τις παιδαγωγικές σας παρουσιάσεις με προσωπικές πληροφορίες. Κρατείστε τις πληροφορίες αυτές για την προσωπική σας σελίδα.
- Μη ξεχνάτε ότι το Internet είναι ο καλύτερος τρόπος πληροφόρησης και εύρεσης συμβουλών. Αν έχετε κάποιο πρόβλημα με το WWW ή με την HTML σίγουρα μπορείτε να βρείτε κάποιον να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε το πρόβλημά σας.