Κεντρική Σελίδα > Προγράμματα > Χημεία > Χημεία Γυμνασίου - Εργαστήριο

ΠΠΕ:80

 
Πειραματική   εφαρμογή   εποπτικού υλικού  για  τη   διδασκαλία   της  Χημείας  στην   Β'  Τάξη  του  Γυμνασίου

ΦΟΡΕΑΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ:
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ:

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΕΡΑΚΗ


ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ:

Βασιλική Περάκη, Δρ. Βιολογίας, μόνιμος  Πάρεδρος Π.Ι.
Νικόλαος Σπυρέλης, Καθηγητής Γεν. Χημείας στο Ε.Μ.Π.
Παρασκευάς Γιαλούρης, Δρ. Χημείας, Καθηγητής Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης
Κων/νος Καφετζόπουλος, Δρ. Χημείας, Παρεδρος Π.Ι.
Νικόλαος Προβής, Χημικός, Καθηγητής Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης.

Αναγκαιότητα:

Από τους βασικούς στόχους της εκπαίδευσης είναι η παροχή στους μαθητές της δυνατότητας για προβληματισμό και ενεργητική προσέγγιση της γνώσης και, διαμέσου αυτών η καλλιέργεια κριτικής ικανότητας. Αυτά αποτελούν τη βάση για την αξιοποίηση της επιστήμης με στόχο τη δημιουργία ενημερωμένων και σκεπτόμενων πολιτών που θα συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο. Τα παραπάνω ενώ πρέπει να επιδιώκονται μέσα από τη διδασκαλία όλων των αντικειμένων, φαίνεται να παίζουν δευτερεύοντα ρόλο στον προγραμματισμό της διδασκαλίας και τον σχεδιασμό της διδακτικής πρακτικής και σ’ αυτό δεν γίνεται εξαίρεση για τη Χημεία. Η ένταξη της εργαστηριακής άσκησης στην καθημερινή διδακτική πρακτική και η σύνδεση της Χημείας με την Τεχνολογία και την κοινωνία, ενώ θα πρέπει να είναι από τις βασικές επιδιώξεις της διδασκαλίας της φαίνεται να έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Στην αλλαγή αυτής της πρακτικής φιλοδοξεί να συμβάλει το υλικό που δοκιμάστηκε πειραματικά μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Στόχοι:

Στόχοι της εφαρμογής του συγκεκριμένου πειραματικού προγράμματος είναι:

  • Η υποστήριξη του εκπαιδευτικού στην καθημερινή διδακτική πρακτική για την αναβάθμιση του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου και τη βελτίωση της διδακτικής πράξης.
  • Η καλύτερη κατανόηση από τον μαθητή των εννοιών της Χημείας, η καλλιέργεια της σκέψης και της κριτικής του ικανότητας και παράλληλα η παροχή δυνατότητας εφαρμογής βιωματικών μεθόδων προσέγγισης της γνώσης.
  • Η ανάπτυξη θετικών στάσεων των μαθητών απέναντι στη διαδικασία προσέγγισης της γνώσης.
  • Η ενίσχυση του ενδιαφέροντος του μαθητή για το αντικείμενο της Χημείας και η παροχή σ’ αυτόν της δυνατότητας να διακρίνει τη σχέση της επιστήμης αυτής με τους διάφορους τομείς του κοινωνικού περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου.
  • Η βελτίωση του υλικού που θα χρησιμοποιηθεί μετά την πειραματική του εφαρμογή και η απόκτηση τεχνογνωσίας σχετικά με την παραγωγή και αξιολόγηση ανάλογου υλικού και για άλλες θεματικές ενότητες της Χημείας.
  • Ο προσδιορισμός πιθανών αδυναμιών του ισχύοντος διδακτικού πακέτου για τη Χημεία της Β΄ τάξης του Γυμνασίου, ώστε αυτό να βελτιωθεί μελλοντικά.

Εφαρμογή:

Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε πειραματικά σε δεκαπέντε γυμνάσια των περιοχών Αττικής, Λακωνίας, Ζακύνθου και Ευβοίας. Υπήρξε φροντίδα ώστε οι καθηγητές οι οποίοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα να εκπροσωπούν όλες τις ειδικότητες οι οποίες διδάσκουν το μάθημα (Χημικοί, Φυσικοί, Βιολόγοι) έτσι ώστε τα αποτελέσματα να μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος της σημερινής σχολικής πραγματικότητας. Οι συντελεστές της εφαρμογής του προγράμματος κατά σχολείο ήταν:

 

Σχολείο

Εκπαιδευτικός

Αριθμός μαθητών

2ο Γυμνάσιο Καλλιθέας

Αθανάσιος Ψηρόγιαννης – Ελένη Κούτρα

70

Γυμνάσιο Ερέτριας Εύβοιας

Αντώνιος Ανδρουλάκης

60

Γυμνάσιο Κανήθου Χαλκίδας

Ελένη Λεβέντη

55

4ο Γυμνάσιο Νέας Σμύρνης

Άννα Αναστασιάδου

49

15ο Γυμνάσιο Αθηνών

Ελένη Αρβανιτάκη

25

Γυμνάσιο Βανάτου Ζακύνθου

Όλγα Στραβοπόδη

28

Πειρ. Γυμνάσιο Ιωνιδείου

Ελένη Λογοθέτη

59

2ο Γυμνάσιο Σπάρτης

Νικόλαος Λαμπρόπουλος

52

2ο Γυμνάσιο Γυθείου

Ιωάννης Μποζέτος

49

2ο Γυμνάσιο Αθηνών

Αρετή Γκούτη

61

2ο Γυμνάσιο Γαλατσίου

Νικόλαος Πολίτης

50

Πειρ. Γυμν. Αγ. Αναργύρων

Κων/νος Αγγελόπουλος

70

2ο Γυμνάσιο Περιστερίου

Προκόπης Μαρκόπουλος

54

70ο Γυμνάσιο Αθηνών

Βασίλειος Βλαχάκης

73

3ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου

Μαρία Ζωγραφάκη

54

Αποτελέσματα:

Τα αποτελέσματα του προγράμματος σε σχέση με τους στόχους που είχαν τεθεί για την εφαρμογή του και με βάση τις εκθέσεις αξιολόγησης των εκπαιδευτικών που συμμετείχαν σ’ αυτό, δείχνουν ότι: οι εκπαιδευτικοί διευκολύνθηκαν στην καθημερινή διδακτική πρακτική και, όπως υποστηρίζουν, βελτιώθηκε το μάθημά τους γιατί οι μαθητές μπορούσαν ευκολότερα να προσεγγίσουν τις διδασκόμενες έννοιες, μπορούσαν να συγκρίνουν δεδομένα και να συμπεραίνουν αναπτύσσοντας την κριτική τους ικανότητα. Φάνηκε επίσης να ενισχύεται το ενδιαφέρον των μαθητών για το αντικείμενο της Χημείας και τις εφαρμογές του στην καθημερινή ζωή. Παράλληλα, οι παρατηρήσεις - προτάσεις των εκπαιδευτικών οι οποίοι χρησιμοποίησαν το υλικό (διαφάνειες, οδηγίες χρήσης των διαφανειών), βοήθησαν στη βελτίωσή του κατά την τελική επεξεργασία. Έτσι, με τη λήξη του προγράμματος, έχουμε στη διάθεσή μας το υλικό βελτιωμένο έτσι ώστε να μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε εκπαιδευτικό με θετικά αποτελέσματα. Προτάσεις υπήρξαν και για τη βελτίωση του εκπαιδευτικού πακέτου που σήμερα διδάσκεται στα σχολεία μας. Φυσικά η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε μπορεί να αξιοποιηθεί για την παραγωγή και αξιολόγηση ανάλογου υλικού και για άλλα αντικείμενα της Χημείας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Παραδοτέο Υλικό:

α) Καταστάσεις με τον υπάρχοντα εξοπλισμό των σχολικών εργαστηρίων σε ότι αφορά τη Χημεία, προτεινόμενο σχεδιάγραμμα διαμόρφωσης του χώρου του εργαστηρίου και πρόγραμμα για την εκτέλεση των εργαστηριακών ασκήσεων στο πλαίσιο της διδασκαλίας με τη βοήθεια του εποπτικού υλικού.

β) Πρόγραμμα επιμόρφωσης των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών, σημειώσεις για την χρήση του εποπτικού υλικού, οδηγίες για την οργάνωση των εργαστηριακών ασκήσεων, φύλλα παρατήρησης και καταγραφής, δοκιμασίες ελέγχου.

γ) Εκθέσεις των σχολείων, έκθεση αξιολόγησης του προγράμματος.  

Εξοπλισμός Σχολείων:

Δεν υπήρξε επιπλέον εξοπλισμός των σχολείων.