Στα
τέλη της δεκαετίας του 1950, ξεκίνησε μία έρευνα με σκοπό να μελετηθεί η σχέση
των καρδιαγγειακών νοσημάτων με τη διατροφή. Στην έρευνα αυτή συμμετείχαν
πέντε χώρες της Ευρώπης, οι Η.Π.Α. και η Κίνα.
Μεταξύ των πέντε χωρών της Ευρώπης, ήταν και η Ελλάδα και ειδικότερα, κάτοικοι
της Κρήτης που ασχολούνταν με αγροτικές εργασίες. Η έρευνα έδειξε ότι οι Κρητικοί
είχαν τα λιγότερα καρδιαγγειακά νοσήματα. Αυτό οφειλόταν στους παρακάτω λόγους:
1.
Στον τρόπο και στο είδος της διατροφής τους.
2.
Στην έντονη και καθημερινή σωματική
δραστηριότητα που είχαν οι Κρήτες αγρότες.