Η παλαιότερη μονάδα μέτρησης της ενέργειας που περιέχεται στα τρόφιμα είναι η θερμίδα (Cal). Μια θερμίδα αντιπροσωπεύει την ποσότητα ενέργειας που απαιτείται για ν' ανέλθει η θερμοκρασία ενός κυβικού εκατοστού νερού από τους 14,5 oC, στους 15,5 oC. Επειδή τα τρόφιμα κατά κανόνα αποδίδουν πολλές χιλιάδες θερμίδες ανά γραμμάριο, η μονάδα που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της ενέργειας που παρέχουν είναι το πολλαπλάσιο της θερμίδας, η χιλιοθερμίδα (Kcal).


1 Kcal = 1.000 Cal