• Ο φώσφορος είναι
δομικό συστατικό των οστών και των δοντιών.
• Είναι δομικό συστατικό των κυτταρικών
μεμβρανών λόγω της παρουσίας του στα μόρια των φωσφολιπιδίων.
• Συμμετέχει στη διατήρηση της οξεοβασικής
ισορροπίας στα ενδοκυτταρικά υγρά.
• Αποτελεί μέρος του γενετικού υλικού
των κυττάρων μέσω της συμμετοχής του στα μόρια των νουκλεϊκών οξέων.
Τρόφιμα ζωικής
προέλευσης που είναι πλούσια σε πρωτεΐνη αποτελούν καλές πηγές του φωσφόρου.
Το κρέας, τα ψάρια, το αβγό, τα γαλακτοκομικά
προιόντα, οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά ολικής αλέσεως
παρέχουν σημαντικές ποσότητες φωσφόρου.