Ψευδάργυρος

 

ΒΙΒΛΙΟ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

  Συμμετέχει στη δομή δεκάδων ενζύμων, που εμπλέκονται στο μεταβολισμό ενέργειας, τη σύνθεση νουκλεϊκών οξών (συστατικά του γενετικού υλικού των κυττάρων) και πρωτεϊνών, την ανάπτυξη, την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, τη σεξουαλική ανάπτυξη και τις λειτουργίες της γεύσης και όσφρησης.
  Είναι απαραίτητος για τη δράση της αιθυλικής δεϋδρογονάσης, του ενζύμου που είναι υπεύθυνο για το μεταβολισμό του αλκοόλ στο συκώτι.

Βιολογικός ρόλος
Πηγές

Όλες οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη παρέχουν επαρκείς ποσότητες ψευδαργύρου. Ιδιαίτερα καλές πηγές είναι όλα τα οστρακόδερμα και μαλάκια, τα εντόσθια, το κρέας, τα σύκα, τα μανιτάρια, το φύτρο δημητριακών, τα μη αποφλοιωμένα δημητριακά και οι ξηροί καρποί. Φτωχές πηγές ψευδαργύρου είναι τα αποφλοιωμένα δημητριακά και τα φρούτα.