• Το νάτριο αποτελεί
το σημαντικότερο παράγοντα ρύθμισης του όγκου των εξωκυτταρικών υγρών.
• Η υδατική ισορροπία του οργανισμού
εν μέρει εξαρτάται από την κατανομή των ιόντων νατρίου στα διάφορα διαμερίσματά
του.
• Επιπλέον, το νάτριο συμμετέχει
στη ρύθμιση της οξεοβασικής ισορροπίας του αίματος.
• Τα ιόντα νατρίου επιτρέπουν τη
μετάδοση των νευρικών ώσεων από το ένα νευρικό κύτταρο στο άλλο.
Η
κυριότερη πηγή νατρίου στη δίαιτα είναι το χλωριούχο
νάτριο (αλάτι) που προστίθεται στα τρόφιμα κατά την επεξεργασία
τους. Εκτιμάται ότι το 75% του νατρίου στη δίαιτα προέρχεται από αλάτι που
έχει προστεθεί κατά τη βιομηχανική επεξεργασία των τροφίμων. Το αλάτι που
προστίθεται στο μαγείρεμα και στο τραπέζι συμβάλλει σε ποσοστό 15% περίπου
στη συνολική πρόσληψη νατρίου, ενώ τα λαχανικά, τα δημητριακά και τα άλλα
μη επεξεργασμένα τρόφιμα παρέχουν μόλις το 10% του νατρίου που τυπικά προσλαμβάνεται.
Κατά συνέπεια, για μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο απαιτείται
πρωταρχικά τον περιορισμό της κατανάλωσης εκείνων των επεξεργασμένων τροφίμων
που είναι πλούσια σε αλάτι.