Νάτριο
Βιολογικός ρόλος

 

ΒΙΒΛΙΟ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

  Το νάτριο αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα ρύθμισης του όγκου των εξωκυτταρικών υγρών.
  Η υδατική ισορροπία του οργανισμού εν μέρει εξαρτάται από την κατανομή των ιόντων νατρίου στα διάφορα διαμερίσματά του.
  Επιπλέον, το νάτριο συμμετέχει στη ρύθμιση της οξεοβασικής ισορροπίας του αίματος.
  Τα ιόντα νατρίου επιτρέπουν τη μετάδοση των νευρικών ώσεων από το ένα νευρικό κύτταρο στο άλλο.

Πηγές

Η κυριότερη πηγή νατρίου στη δίαιτα είναι το χλωριούχο νάτριο (αλάτι) που προστίθεται στα τρόφιμα κατά την επεξεργασία τους. Εκτιμάται ότι το 75% του νατρίου στη δίαιτα προέρχεται από αλάτι που έχει προστεθεί κατά τη βιομηχανική επεξεργασία των τροφίμων. Το αλάτι που προστίθεται στο μαγείρεμα και στο τραπέζι συμβάλλει σε ποσοστό 15% περίπου στη συνολική πρόσληψη νατρίου, ενώ τα λαχανικά, τα δημητριακά και τα άλλα μη επεξεργασμένα τρόφιμα παρέχουν μόλις το 10% του νατρίου που τυπικά προσλαμβάνεται. Κατά συνέπεια, για μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο απαιτείται πρωταρχικά τον περιορισμό της κατανάλωσης εκείνων των επεξεργασμένων τροφίμων που είναι πλούσια σε αλάτι.