ΒΙΒΛΙΟ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Οι απαιτήσεις του οργανισμού σε θρεπτικά συστατικά διαφοροποιούνται από άτομο σε άτομο
και εξαρτώνται κάθε φορά από διάφορους παράγοντες:

Από τη σύσταση του σώματος
Τη φυσική δραστηριότητα
Τους γενετικούς παράγοντες
Την κατάσταση υγείας
Τη φυσιολογική κατάσταση (ανάπτυξη, κάπνισμα, αλκοόλ και φαρμακευτικές ουσίες).

Η ισορροπημένη διατροφή εξαρτάται από δύο παραμέτρους:
Από την ισόρροπη πρόσληψη ενέργειας.
Από την επαρκή κάλυψη των ατομικών απαιτήσεων σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
Η έλλειψη απαραίτητων θρεπτικών συστατικών διαταράσσει την ομαλή διεξαγωγή ζωτικών λειτουργιών του οργανισμού, για το λόγο αυτό η ανεπαρκής πρόσληψή τους μέσω της δίαιτας έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση επιπλοκών υγείας. Στο αρχικό στάδιο έλλειψης ενός θρεπτικού συστατικού, τα επίπεδα αποθεμάτων του στον οργανισμό μειώνονται δραστικά και ορισμένες λειτουργίες αρχίζουν να γίνονται με πιο αργό ρυθμό. Στο στάδιο αυτό, η διατροφική έλλειψη δεν είναι άμεσα διαγνώσιμη.
Σε προχωρημένα στάδια όμως, οι διατροφικές ελλείψεις εκδηλώνονται με την αναστολή συγκεκριμένων λειτουργιών και κλινικά συμπτώματα.