ΒΙΒΛΙΟ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Απαραίτητη για την ομαλή σύνθεση του κολλαγόνου, της πρωτεΐνης που αποτελεί τη βάση όλων των συνδετικών ιστών.
Έχει αντιξειδωτική δράση, γιατί οξειδώνεται εύκολα η ίδια και αποτρέπει την οξείδωση ευάλωτων βιολογικών μορίων, όπως είναι τα φωσφολιπίδια, η χοληστερόλη των λιποπρωτεινών.
Αυξάνει το ποσοστό απορρόφησης του σιδήρου στο έντερο.
Συμμετέχει στη σύνθεση σημαντικών μορίων όπως είναι οι ορμόνες θυροξίνη, αδρεναλίνη και νοραδρεναλίνη, η καρνιτίνη, τα χολικά άλατα, οι πουρίνες και η σεροτονίνη.
  Απαραίτητη για την ικανοποιητική λειτουργία των ανοσοποιητικών μηχανισμών.


Πηγές της βιταμίνης
Βιταμίνη C (Ασκορβικό οξύ)
Βιολογικός ρόλος της βιταμίνης

Τη βιταμίνη C περιέχουν τα περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
Μεγαλύτερες ποσότητες περιέχουν η πιπεριά, το λάχανο, η ντομάτα, ο μαϊντανός, το κουνουπίδι, το μπρόκολο, τα εσπεριδοειδή, το ακτινίδιο, η φράουλα και το ροδάκινο. Τα ζωικά τρόφιμα περιέχουν αμελυτέες ποσότητες ασκορβικού οξέος. Το γάλα έχει επίσης πολύ μικρή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, από την οποία ένα μέρος χάνεται με την παστερίωση
.