Κάλιο

 

ΒΙΒΛΙΟ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Το κάλιο είναι ο σημαντικότερος παράγοντας ρύθμισης του όγκου των ενδοκυτταρικών υγρών, καθώς και της οξεοβασικής ισορροπίας στα κύτταρα.
Επηρεάζει επίσης τη σύσπαση των λείων μυικών ινών και έτσι είναι απαραίτητο για τη διατήρηση του καρδιακού παλμού.


Βιολογικός ρόλος
Πηγές

Το κάλιο είναι συστατικό όλων των ζωντανών κυττάρων και κατά συνέπεια, όλα τα τρόφιμα που τα κύτταρά τους έχουν μείνει ανέπαφα αποτελούν καλές πηγές του. Με άλλα λόγια, όλα τα φρέσκα τρόφιμα είναι πλούσιες πηγές καλίου. Στους κατοίκους των δυτικών χώρων, τις μεγαλύτερες ποσότητες καλίου παρέχουν τα φρούτα, τα λαχανικά και το γάλα.