Πλοήγηση στον Παγκόσμιο Ιστό Πληροφοριών
Για να αναζητήσετε πληροφορίες στον Παγκόσμιο Ιστό Πληροφοριών, να επισκεφτείτε και να φτιάξετε το δικό σας κατάλογο με τις σελίδες που σας ενδιαφέρουν θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε κατάλληλα εργαλεία. Τα εργαλεία αυτά ονομάζονται Φυλλομετρητές (Browsers). Τα πιο γνωστά είναι ο Internet Explorer και ο Netscape Communicator. Οδηγίες χρήσης των εργαλείων αυτών μπορείτε να βρείτε στα κείμενα "Εγχειρίδιο χρήσης του φυλλομετρητή Netscape Communicator" (192KB) και "Εγχειρίδιο χρήσης του φυλλομετρητή Internet Explorer" (195KB) που ετοίμασε η ομάδα Πληροφορικής του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.
Επικοινωνία μέσα από το Διαδίκτυο
Μία από τις σημαντικότερες υπηρεσίες του Διαδικτύου είναι το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο που δίνει τη δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας και ανταλλαγής μηνυμάτων με άτομα που βρίσκονται σε όλο τον κόσμο. Για να μπορέσετε να επικοινωνήσετε "ηλεκτρονικά" θα πρέπει να γνωρίζετε την ηλεκτρονική διεύθυνση του παραλήπτη και να χρησιμοποιήσετε ένα κατάλληλο πρόγραμμα διαχείρισης μηνυμάτων όπως το Eudora, το Internet Mail, κ.λπ. Οδηγίες χρήσης των προγραμμάτων αυτών μπορείτε να βρείτε στα κείμενα "Εγχειρίδιο χρήσης του Eudora" (224KB), "Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο - Internet Mail" (208KB) και "Netscape Messenger" (7KB) που ετοίμασε η ομάδα Πληροφορικής του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.
Τηλε-διάσκεψη μέσα από το Διαδίκτυο
Το Διαδίκτυο δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνήσετε και να συνομιλήσετε σε πραγματικό χρόνο με συνεργάτες και γνωστούς σας χρησιμοποιώντας κατάλληλες εφαρμογές για τηλε-διάσκεψη, εφόσον βέβαια διαθέτετε και τον απαραίτητο εξοπλισμό (video-camera, μικρόφωνο, ηχεία). Οι πιο γνωστές εφαρμογές για τηλε-διάσκεψη είναι το NetMeeting και το CuSeeMe. Οδηγίες για τη λειτουργία και χρήση των προγραμμάτων αυτών μπορείτε να βρείτε στα κείμενα "NetMeeting 2.1 και Enhanced CU-SeeMe 2.1" (404KB) του ΙΤΥ και "Μαθαίνω να επικοινωνώ από απόσταση με έναν (NetMeeting) ή με περισσότερους χρήστες του Διαδικτύου(CuSeeme)" (746KB) του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.
Σχεδίαση και κατασκευή ιστοσελίδων
Για να δημιουργήσετε απλές σελίδες και να τις παρουσιάσετε στο Διαδίκτυο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε κάποιο εργαλείο συγγραφής ιστοσελίδων είτε να χρησιμοποιήσετε τη γλώσσα HTML. Μπορείτε να μάθετε βασικές εντολές της HTML, μέσα από παραδείγματα, από τους δύο οδηγούς δημιουργίας ιστοσελίδων που ετοίμασε η ομάδα Πληροφορικής του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου: "Πώς να δημιουργήσετε Web σελίδες" (197KB) και "Η γλώσσα HTML μέσα από παραδείγματα και ασκήσεις" (575KB).
Υπάρχουν όμως και άλλα εγχειρίδια χρήσης για αρχάριους ή για προχωρημένους, όπως: "HTML Tutorial in PCWeek, the magazine", "How To Create Your Own Home Page" και "NCSA HTML Tutorial".
Αν θέλετε οι σελίδες σας να διακρίνονται για την καλή τους σχεδίαση που θα συνδυάζει ταχύτητα και καλαισθησία, μπορείτε να βρείτε πολύ καλές συμβουλές στις διευθύνσεις: "Creating Killer Web Sites", "Yale University Media Centre" και "How Do They Do That?".
Τέλος, αν θέλετε η σελίδα σας να δίνει τη δυνατότητα για on-line συζητήσεις ή σας αρέσει να παίρνετε σχόλια από αυτούς που επισκέπτονται τη σελίδα σας, μπορείτε να βρείτε πολλά ενδιαφέροντα scripts για βιβλία επισκεπτών, μετρητές, κ.λπ. στη διεύθυνση "Matts Script Archive".
Δημιουργία παρουσιάσων με το Power Point
Αν θέλετε στο μάθημά σας να χρησιμοποιείτε και άλλα μέσα (εκτός του πίνακα) για τη διδασκαλία ή αν θέλετε να κάνετε κάποια παρουσίαση σε ένα συνέδριο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή Power Point για να ετοιμάσετε την παρουσίασή σας. Οδηγίες χρήσης του Power Point μπορείτε να βρείτε στο κείμενο "PowerPoint - Πρόγραμμα παρουσιάσεων" (500KB) της ομάδας Πληροφορικής του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.
|